Nem volt még ilyen meleg hajnalban

2012.07.01. 10:04 Módosítva: 2012.07.01. 16:16

Megdőltek a budapesti és az országos napi minimumhőmérsékleti rekordok is vasárnapra virradóra, tájékoztatott Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa. Július elsejére virradóra mostanáig az országban 1987-ben Budapesten volt a legmelegebb, 23,6 Celsius-fok. Ehhez képest most hajnalban a fővárosban 24,3 fokot mértek, ezzel a budapesti rekord megdőlt. Még ennél is melegebb volt viszont a hajnali órákban Tatán, így az új országos napi minimumrekord 25 fok lett.

Vasárnap az ország döntő részén 27 fok felett, jellemzően a Dunántúl keleti felében és az ország középső megyéiben 30 fok körül alakul a középhőmérséklet. Folytatódik a kánikula, délután jellemzően 33-38 Celsius-fok várható, de néhol – elsősorban a Duna-Tisza közén – ennél is melegebb lehet. Mindeközben az UV-B sugárzás értékének nemcsak a maximuma, hanem az átlaga is az extrém szint felett (8,3) várható.

Az OMSZ vasárnapra Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére másod-, az ország többi megyéjére viszont harmadfokú figyelmeztetést adott ki. Ezeken a területen a napi középhőmérséklet várhatóan tartósan 27 fok felett alakul. Az ország tavainál viharjelzés nincs érvényben. A Balaton, a Velencei-tó, a Tisza-tó és a Szelidi-tó 24 fok, míg a Fertő-tó vízhőmérséklete 25 fok.

Hétfőre virradóra 18-25 fok várható, a nap folyamán 34-39 fokig emelkedhet a hőmérséklet, elsősorban a Duna-Tisza közének déli részén még ennél is melegebb lehet. Emellett várhatóan az UV-B sugárzás is „extrém" erős lesz. A meteorológiai szolgálat hétfőre már az ország egész területére harmadfokú figyelmeztetést adott ki, mivel a napi középhőmérsékletek tartósan 27 fok felett (az előrejelzések szerint 30 fok körül) alakulnak.

Kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken is 39 fokig emelkedhet a hőmérséklet. Az előrejelzések szerint pedig még szombaton is 31-38, vasárnap 30-35 fok körül alakulnak a maximumok. Az országos tiszti főorvos csütörtökön kiadott utasítása szerint a hőségriadó szerda éjfélig lesz érvényben.

Az előrejelzés szerint leghamarabb a jövő hét végén jöhet enyhülés, már ha pár záporesőt annak veszünk, de néhol még jövő vasárnap is 35 fok felett alakulhat a hőmérséklet.