Kedden is dögmelegünk lesz

2012.07.02. 17:34
A tartós meleg miatt keddre is az egész országra kiadta a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetését az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Kedden tovább tart a hőség. Nagyrészt napos idő várható, helyenként fátyol-, illetve gomolyfelhővel. Csapadék nem valószínű. Napközben időnként megélénkül, kedden a középső tájakon megerősödik a délkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet szeszélyes területi eloszlásban 16, 24 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 34, 39 fok között valószínű – olvasható a meteorológiai szolgálat honlapján.

Az országos tiszti főorvos utasítása értelmében szerda éjfélig hőségriadó van érvényben. A meteorológiai előrejelzések szerint viszont a hét végéig folytatódik a kánikula. Kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken is 39 fokig emelkedhet a hőmérséklet, de még szombaton is 31-38, vasárnap pedig 30-35 fok körül alakulnak a maximumok.

Ritka erős

Az Országos Meteorológia Szolgálat tájékoztatása szerint az UV-B sugárzás maximuma várhatóan hétfőn és kedden is az extrém szint felett alakul.

Az extrém erős UV sugárzás nagyon nagy kockázatot jelent, ilyenkor különösen elővigyázatosnak kell lenni, akár 10 perc alatt is leéghet az ember – hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Facebook-oldalán.

omsz
Fotó: met.hu

Magyarországon extrém erős UV sugárzás ritkán fordul elő. A két héttel ezelőtti hőhullám idején, illetve az elmúlt napokban az UV-B sugárzás (középhullámú ultraibolya-sugárzás) értéke többször is meghaladta az extrém szintet.

Amikor az UV sugárzás értékei már a 8 értéket is meghaladják, az már extrém sugárzást jelent. Ekkor nem ajánlott délelőtt 11 és délután 3 óra között a napon tartózkodni. A szabadban a bőrt kétóránként, ujjnyi vastagon legalább 15-ös faktorú napvédő krémmel kell bekenni.

Hétfőn Túrkevén volt a legmelegebb

A fővárosban több mint 60 éves, míg országosan több mint egy évszázados napi melegrekord dőlt meg hétfőn. A fővárosban ezen napon mostanáig 1950-ben volt a legmelegebb, akkor 35,7 fokot mértek. Most viszont Budapesten 37,3 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Az országos rekord az 1905-ben mért orosházi 38 fok volt. Ez a csúcs most Túrkevén dőlt meg, ott 38,4 fok volt.