Ősszel szavaz Hódmezővásárhely Lázár utódjáról

2012.07.02. 13:31

A helyi választási bizottság szeptember másodikára írta ki az időközi választást a hódmezővásárhelyi polgármesteri tisztségért. A választás kiírására azért volt szükség, mert a várost 2002 óta irányító Lázár János június 2-ától a Miniszterelnökséget vezeti államtitkárként, és ez a poszt összeférhetetlen polgármesteri tisztségével. A polgármester-választásig az önkormányzati törvény és a helyi szervezeti és működési szabályzat alapján Almási István alpolgármester látja el a városvezetői teendőket.

Lázár János a hódmezővásárhelyi közgyűlés május 25-ei rendkívüli ülésén jelentette be, hogy elfogadja a kormányfő felkérését a Miniszterelnökség államtitkári posztjára, és a törvényes határidőn belül megszünteti a két tisztség közötti összeférhetetlenséget.

Az MSZP Kis Andrea tanárt indítja a tisztségért. A 32 éves politikus hétfői, bemutatkozó sajtótájékoztatóján azt mondta: azért vállalta a jelöltséget, mert úgy érzi, nagyon sokan szeretnének változást a városban. Kis 1999 őszén lépett be az MSZP-be, 2000-ben az időközi önkormányzati választáson képviselőjelöltként indult, 2010-ben polgármesteri kihívója volt Lázár Jánosnak.

A Fidesz és a KDNP helyi csoportja már korábban bejelentette, hogy a település irányításában tizennyolc esztendeje önkormányzati képviselőként, tizenkét éve pedig alpolgármesterként részt vevő Almási István jelölését támogatja a hódmezővásárhelyi polgármesteri posztra.