Egész héten főni fogunk

2012.07.02. 09:14

Csak a budapesti minimumhőmérsékleti rekord dőlt meg hétfőre virradóra, az országos nem, de délután az eddigi országos napi csúcsnál, 38 Celsius-foknál melegebb, akár 40 fok is lehet, közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Borbély Ferenc elmondta: mostanáig a fővárosban 1987-ben volt a legenyhébb a július 2-ai reggel, akkor 22,3 fok volt. Most viszont ennél több mint két fokkal magasabb értéket, 24,9 fokot is mértek Budapesten. A nap folyamán 39 fok körüli maximumok várhatók, de néhol - például a Duna-Tisza-köze déli részén - 40 fok is lehet. Így megdőlhet az országos napi melegrekord, amely 1905 óta 38 fok.

Az országos tiszti főorvos utasítása értelmében szerda éjfélig hőségriadó van érvényben. Emellett az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre az egész ország területére harmadfokú figyelmeztetést adott ki, mivel a napi középhőmérséklet tartósan 27 fok felett, több helyen 30 fok körül alakulhat. Emellett az UV-B sugárzás elérheti az extrém erős szintet.

Az ország tavainak vízhőmérséklete várhatóan 25-27 fok körül alakul. A Balaton nyugati medencéjénél elsőfokú viharjelzés van érvényben, vagyis a tavon magas, tornyosuló hullámokra kell készülni. Emiatt a csónakok, vitorlások a parttól csak kétszáz, illetve ötszáz méterre közlekedhetnek.

Jenki Szilvia meteorológus vasárnap azt mondta: a következő hét végéig folytatódik a kánikula. Légköri front nem várható, legfeljebb elvétve fordulhat elő zápor, zivatar. Erősebb széllökések is csak a zivatarok kíséretében alakulhatnak ki. Kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken is 39 fokig emelkedhet a hőmérséklet. Az előrejelzések szerint még szombaton is 31-38, vasárnap pedig 30-35 fok körül alakulnak a maximumok.