Egymilliós bírság a romákat kizáró klubnak

2012.07.03. 14:25
Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) egymillió forintra büntette azt a szórakozóhelyet, amely diszkriminálta a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) roma ügyfeleit a tavalyi Meleg Méltóság Menetét követően.

Az EBH májusi döntésében megállapította, hogy a NEKI roma származású ügyfelei hátrányos megkülönböztetést szenvedtek el, amikor tavaly nem engedték be őket a budapesti A. Clubba. A hatóság egymillió forintra bírságolta a diszkrimináló céget.

A NEKI négy roma származású ügyfele 2011 júniusában a Meleg Méltóság Menete felvonulást követően akart bemenni a szórakozóhelyre, ahol éppen egy a felvonuláshoz kapcsolódó rendezvény volt, de nem akarták őket beengedni, egyrészt arra hivatkozva, hogy nincs tagsági kártyájuk, másrészt a szórakozóhelyen állítólagosan érvényben lévő „dress code” és „face control” szabályainak megszegése emiatt.

Az EBH az eljárás során megállapította, hogy ezek a hivatkozások csak ürügyként szolgáltak, valójában etnikai származásuk miatt nem akarták beengedni a NEKI ügyfeleit. Tagsági kártyát ugyanis más szórakozni vágyótól a beléptetők nem kértek, tehát egyértelműen csak a roma származású emberek belépését próbálták így kiszűrni. A „dress code-ot” és a „face controlt” illetően a cég vezetése nem tudott olyan követelményeket felhozni, ami igazolta volna, hogy ezeket a hivatkozásokat objektív mérceként lehetne felhasználni. Részletesen és pontosan meghatározott szabályok hiányában a szórakozóhelyre belépni vágyók nem tudhatták, hogy milyen feltételeknek kell öltözéküknek, megjelenésüknek megfelelniük, ráadásul öltözékük színvonala és tisztasága egyáltalán nem tért el a többi vendégétől.

Dr. Udvari Márton, a NEKI jogásza elmondta, hogy „az ügy kapcsán érdemes tudatosítani, hogy a szórakozóhelyen az olyan manapság nagyon kedvelt fogalmak, mint a »face control« vagy a  »dress code« használata nem jelenti azt, hogy ezekre hivatkozva válogatás nélkül bárkinek a belépését meg lehet tagadni. A hatóság döntése is megerősítette, hogy amennyiben nincsenek pontosan meghatározva a vonatkozó követelmények, akkor különösen alapos lehet a gyanúja annak, hogy a szórakozóhely számára nem kívánatos embereket akarják jogszerűtlenül távoltartani az üzemeltetők.”

A NEKI álláspontja szerint különösen sajnálatos, hogy a roma származású ügyfeleket pontosan egy olyan esemény (Meleg Méltóság Menete) kapcsán tartott rendezvényre nem engedték be, aminek az egyik fő célja a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem. A Meleg Méltóság Menetének szervezői egyébként megpróbáltak közben járni annak érdekében, hogy a roma származású ügyfelek bemehessenek a szórakozóhelyre, de a belépétetők ragaszkodtak a jogszerűtlen elutasításhoz.