Boldog születésnapot, USA!

2012.07.03. 20:22
Július 4-én lesz 236 éve, hogy az amerikai kolóniák kikiáltották függetlenségüket György király Britanniájától. Az évforduló tiszteletére az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége a budai várban rendezett igazi vadnyugati stílusú fogadást.

"Hawdy! Thank y'all for a'commin'!" - üdvözölte az egybegyűlteket olyan vadnyugati köszöntéssel Eleni Tsakopoulis Kounalakis amerikai nagykövetasszony az Egyesült Államok nagykövetségének függetlenségnapi partiján, hogy magunk is elcsodálkoztunk, hogy nem esett ki a szájából az aranymosó szita. A stílusos köszöntő után a nagykövetasszony udvariasan visszafogott és rövid beszédben méltatta Magyarország és az Egyesült Államok baráti és szövetségesi kapcsolatát, megemlékezve arról is, hogy idén kilencven éve lépett hivatalos diplomáciai kapcsolatba a két ország.

Olyan sok mindent nincs írni egy ünnepi fogadásról, nézegessen inkább képeket a kovbojnak öltözött, hamburgerező ünneplőkről! Fotósunk, Barakonyi Szabolcs ezt a playlistet ajánlja a nézegetéshez.

De közös történelmünk ennél hosszab, mondta, hiszen már a függetlenségi háborúnak is volt magyar hőse. A karcagi nemes, Kovács Mihály, amikor értesült az amerikai függetlenségi nyilatkozatról, személyesen Benjamin Franklinnak, az USA párizsi követének ajánlotta fel szolgálatait, majd ezredesként megalapította az amerikai lovasságot. 1779. május 11-én alakulata, a 1st US Cavalry élén esett el. "Azért jöttek ide, hogy éljenek és haljanak a szabadságért" - idézte Hende miniszter is Kovács Mihály katonáihoz intézett szavait. Az Egyesült Államok mindig számíthat Magyarországra az emberi jogok és a szabadság védelmében, mondta a nagykövetnek, aki azt is megköszönte, hogy tavaly, a líbiai háború idején a magyar nagykövetség képviselte az Egyesült Államokat is Tripoliban.