Védett madarakat irtottak ki Harkányban

2012.07.03. 19:43

Több tucatnyi gyurgyalagot irtottak ki azok a természetrongálók, akik faágakkal tömködték be a harkányi homokbányában fészkelő madarak üregeinek kijáratait - írja a bama.hu. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület internetes szavazásán a 2013-as év madarának választott gyurgyalag fokozottan védett madárfaj, természetvédelmi értéke százezer forint, így az összes okozott kár megközelíti a hétmillió forintot.

A harkányi homokbányában évtizedek óta fészkelnek gyurgyalagok, a telep június végi ellenőrzése során azonban a szakemberek észrevették, hogy valaki betömködte az üregeket. A rongálók összesen 15 fészkelőhelyet zártak el, aminek nagyjából kétharmada volt lakott. A fészkekben madártetemeket is találtak, ami szakértők szerint arra enged következtetni, hogy a rongálás még a költési időszakban történt, amikor a szülőmadarak is a fészekben voltak.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület májusban lezárult internetes szavazásán a gyurgyalag kapta a legtöbb szavazatot, így ez a madár lett a 2013-as év madara, aminek védelmével kiemelten foglakozik majd az egyesület. Az egyesület felmérései szerint a gyurgyalag hazai állománya az elmúlt több mint tíz évben mérsékelten csökkenő tendenciát mutat, számuk jelenleg 15000-25000 párra tehető.