Fészkükben ölték meg a gyurgyalagfiókákat

2012.07.04. 09:36

Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) baranyai csoportjának irodavezetője elmondta: a harkányi homokbányában már évtizedek óta fészkelnek gyurgyalagok, a művelés felhagyásakor a bányatulajdonos az ő kérésükre hagyott meg egy partfalszakaszt azért, hogy a madarak ott maradhassanak.

14294115 231b9f74a039a91d74b2108b81fefc88 xl
Fotó: Morvai Szilárd / Indafotó

Idén június 23-án ellenőrizték újra a telepet. Bank szerint megdöbbenve tapasztalták, hogy valaki leveles faágakkal betömködte az üregeket. A rendőrséggel közös helyszínelés során kiderült, hogy az elkövető 15 üreget zárt el, amelyből valószínűleg 10 volt lakott. Mindezt akkor tette, amikor a gyurgyalagok még a tojásokon kotlottak, ezért a fiókákkal együtt az üregekben tartózkodó szülőmadarak is elpusztultak.

A gyurgyalag fokozottan védett madárfaj, természetvédelmi értéke százezer forint. Az elkövető tettével Bank László szerint hozzávetőleg hétmillió forintos kárt okozott. Idén az internetes szavazók a gyurgyalagot választották 2013 madarának.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás