Fürst György afrikai nagykövet akart lenni

2012.07.04. 14:24

A Heti Válasz egy francia nyelvű, a Közép-afrikai Köztársaság külügyminisztere által 2008 januárjában aláírt diplomata útlevelet és más dokumentumokat is megszerzett, amelyek azt igazolják, hogy Fürst György, a terézvárosi önkormányzat volt alpolgármestere az elmúlt éveket egyebek mellett arra használta fel, hogy érinthetetlenné váljon a magyar adóhatóság és a büntetőszervek számára, olvasható a lap internetes oldalán.

Az iratok arról tanúskodnak, az egykori szocialista politikus 2009 végén a diplomata-útlevéllel próbált mentességet szerezni, hogy kibújhasson az Andrássy út 47. szám alatti épület privatizációja miatt indított büntetőeljárás alól. A honlapon emlékeztetnek, hogy a Központi Nyomozó Főügyészségnek Fürst György ügyvédje korábban azt írta: "Őexc. Fürst György utazó nagykövet úr diplomáciai mentességének fennállását a Közép-afrikai Köztársaság budapesti nagykövete, őexc. Bernard Leclerc úr is megerősítette."

A Fővárosi Bíróságon azonban éppen akkor folyt egy per, amelynek vádirata szerint a közép-afrikai nagykövet meghatározott tarifáért kínált diplomáciai posztokat és útlevelet a magyar felső tízezer tagjainak. Fürst György ezen kívül a magyar adóhatóságnak feltörhetetlen módon magyarországi érdekeltségeinek anyavállalatait a Dominikai Közösségben jegyeztette be.

Fürst György, a VI. kerületi önkormányzat korábbi, vagyonügyekért felelős alpolgármestere másodrendű vádlott abban a perben, amelyben egy Andrássy úti ingatlannal összefüggő százmilliós hűtlen kezelés vádját vizsgálják. Az ügyészség szerint a műemlék épületet az önkormányzat a rendszerváltás után társasházzá alakítatta, és értékesíteni akarta, ám ehhez akkor az Országos Műemlékvédelmi Hivatal nem járult hozzá. Az önkormányzat 2003-ban újra megpróbálta eladni az épületet, és a reálisnál alacsonyabb lakott, illetve beköltözhető ingatlanértékekkel kalkulált.

A vételi ajánlatok közül Fürst György csak a Terézváros számára hátrányosabbat továbbította az önkormányzat tulajdonosi osztályához, azzal a szóbeli instrukcióval, hogy az ajánlattevő cég kérelmében foglalt feltételek szerint, versenytárgyalás mellőzésével dolgozzanak tovább, holott – az ügyészség szerint – az alpolgármester tudta, hogy a vételárként felajánlott összeg és az ingatlan versenytárgyaláson kívül történő elidegenítése jogszabályellenes.

A Heti Válasz arra is kitér, hogy Fürst György 100 millió forintért kínált Rolls-Royce Phantom típusú gépkocsija jelenleg az ország legdrágább eladó autója.

Az Index június elején számolt be arról, hogy Fürst Györgyöt szabálytalan parkolás miatt megbírságolták, ráadásul a kerületi közterület-felügyelet fel is jelentette a volt parkolási főembert, mert nem volt a belvárosi területre behajtási engedélye. Így a kerékbilincs levételéért kifizetett 14 600 forint mellett még akár 50 ezer forinttal is megterhelhetik a pénztárcáját.