16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Börtönre ítélték Kolompár Orbánt

2012.07.05. 09:50

Első fokon 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte Kolompár Orbánt, az Országos Cigány Önkormányzat egykori elnökét a Kecskeméti Városi Bíróság csütörtökön. Három évre eltiltották a közügyek gyakorlásától is. Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró kétrendbeli, részben társtettesként, részben folytatólagosan elkövetett jogosulatlan gazdasági előny bűntettében, valamint az Európai Közösség pénzügyi érdekeinek társtettesként, folytatólagosan elkövetett megsértése bűntettében mondta ki bűnösnek Kolompár Orbánt. A bíróság a folytatólagosan elkövetett sikkasztás és a számvitel rendjének megsértése miatt emelt vád alól felmentette.

D  US20120705001
Fotó: Ujvári Sándor / MTI

A szökésben lévő K. László másodrendű vádlottat jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette, valamint az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése miatt szintén egy év tíz hónap börtönre ítélték. K. Orbánné harmadrendű vádlottat ugyanezen két bűncselekmény miatt egy év börtönnel sújtották, amelynek végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztették. O. B. Krisztina hetedrendű vádlottat egy év hat hónap börtönre ítélte a bíróság, a végrehajtást három év próbaidőre felfüggesztve. A negyed-, a nyolcad- és a kilencedrendű vádlottat pénzbüntetésre ítélték, míg az ötöd- és a hatodrendű vádlottat felmentette a bíróság az ellenük emelt vádak alól.

A bíró az ítélet kihirdetése után elkezdte indokolni az ítéletet, ami késő délutánig fog tartani. Az ítélet indoklása után nyilatkozhat Steigler Lászlóné Rédei Rita ügyész, valamint a vádlottak arról, hogy elfogadják az ítéletet, vagy fellebbeznek az ellen.

A Kolompár Orbán és nyolc társa ellen 2009 novemberében kezdődött, majd 2010 nyarán újraindult perben három ügyet egyesítettek. A második vádpontban szerepelt a jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette, valamint az Európai Közösségek pénzügyi érdekei megsértésének a bűntette. A Kolompár Orbán vezetésével működő Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet és partnerszervezetei a vád szerint az Európai Unió foglalkoztatási programját segítő pályázat révén a közösségi költségvetésből 109,1 millió forintot, a magyar költségvetésből 36,4 millió forintot, összesen 145,5 millió forintot szereztek meg jogosulatlanul, és további 76,5 millió forintot kíséreltek megszerezni.  • Tippek
  • Hírek