Szilárda
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Kényszergyógykezelésre küldték a kulcsi gyilkost

2012.07.06. 12:30

Az elmeorvosi szakvélemény alapján elrendelték a négy családtagja megölésével gyanúsított kulcsi férfi ideiglenes kényszergyógykezelését, közölte a férfi kirendelt védőügyvédje, Hortobágyi Tibor pénteken. Elmondta: a vizsgálat lezárása után kedden ismertették a hivatalos elmeorvosi szakvéleményt, amelyben H. Csanád Jutast nem beszámíthatónak minősítették. Ezután megszüntették védence előzetes letartóztatását, és elrendelték az ideiglenes kényszergyógykezelését. A gyanúsított továbbra is az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) van.

Az ügyvéd hangsúlyozta, hogy sem ő, sem az ügyész nem fellebbezett. A végzés nem jogerős, mert védence még fellebbezhet, de az ügyvéd szerint "száz százalék, hogy nem fog". Ha nem változik a szakvélemény, akkor a bíróság ítéletében nem beszámíthatónak és így nem büntethetőnek fogja nevezni a férfit, mondta Hortobágyi. Vélhetően kényszergyógykezelést fognak elrendelni, amely a gyógyulásáig vagy maximum húsz évig tarthat, ha pedig a kényszergyógykezelés végén sem minősítik gyógyultnak, akkor normális pszichiátriai osztályra kerül, tette hozzá.

Az ügyvéd a gyanúsított jelenlegi állapotáról semmit nem tud, a 22 oldalas szakértői véleménybe nem tekinthetett bele. Úgy gondolja, hogy a nyomozás lezárása szeptemberre várható.

A kulcsi családi tragédiára április 6-án derült fény. A gyilkossággal gyanúsított 23 éves fiatalembert a Terrorelhárítási Központ műveleti főosztályának tagjai aznap elfogták a Fejér megyei településen. A helyszíni szemle, valamint a férfi vallomása alapján kiderült, hogy a családtagokat eltérő időpontokban és a házon belül különböző helyiségekben ölte meg. Előbb bátyját, majd nagyszüleit, végül édesapját gyilkolta meg. Életveszélyesen megsebesítette nővérét és édesanyját, és súlyosan a nővére barátját.

A gyanúsított a kihallgatása során azt vallotta, hogy nem bánta meg tettét, már hónapokkal korábban gyilkos ösztön ébredt benne, családtagjai halálos ellenségeivé váltak, ezért ölte meg őket. A Székesfehérvári Törvényszék H. Csanád Jutast április 8-án helyezte előzetes letartóztatásba, a kényszerintézkedést május elején további három hónappal meghosszabbították.