Kövérék hatmilliót költöttek Nyirő újratemetésére

2012.07.06. 15:07

Hatmillió forintot fordított Nyirő József újratemetésének előkészületeire az Országgyűlés Hivatala, derül ki a házelnök kabinetfőnökének tájékoztatásából, amelyet a Demokratikus Koalícióhoz (DK) tartozó Vadai Ágnes kérdésére adott. Veress László válaszát a DK küldte el pénteken az MTI-nek.

Kövér László kabinetfőnöke ebben arra hívta fel a figyelmet, hogy az író újratemetését a Székelyudvarhelyért Alapítvány kezdeményezte, egyidejűleg védnöknek kérve fel a házelnököt. Emellett arra is emlékeztetett, hogy Nyirő József sírhelyének gondnoka a magyar állam, a sírgondnoki jogokat az Országgyűlés Hivatala gyakorolja.

Tájékoztatása szerint a parlamenti hivatal összesen 6 millió 42 ezer forint értékű kötelezettséget vállalt az újratemetés miatt. Veress László a Vadai Ágnesnek küldött válaszában azt írta, hogy Nyirő József újratemetése nem ideológiai vagy politikai kérdés, hanem kegyeleti aktus.

Nyirő József hamvainak május 27-ére tervezett székelyudvarhelyi eltemetése azért hiúsult meg - csak ökumenikus áhítatot tartottak az emlékére -, mert az író nevére a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal által kibocsátott temetési engedély formai hibát tartalmazott. A prefektus a Hargita megyei Törvényszék közigazgatási osztályán kérte az engedély érvénytelenítését, az pedig elfogadta a kérését, és június végén megsemmisítette a temetési engedélyt.

Szász Jenő, a Nyirő József újratemetését kezdeményező egyesület elnöke ezután azt szorgalmazta, Székelyudvarhely polgármestere ne fellebbezzen a döntés ellen, hanem állítson ki egy hibátlan igazolást, ez jelent ugyanis megoldást az újratemetésre.