Ez a poszt a következő Percről percre része:

Nem tudtak közelebb kerülni a melegekhez

Több mint kétezer rendőrrel készült a rendőrség a Budapest Pride melegfelvonulás biztosítására. A szombati fővárosi esemény kordonokkal lezárt útvonalon zajlott. A felvonulást a Kossuth térnél gyülekező, bakancsba, fekete ruhába öltözött ellentüntetők akarták megzavarni, de csak a rendőrökkel kerültek összetűzésbe. A rendőrség kutyákat is bevetett, több ellentüntetőt előállítottak.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Több mint kétezer rendőrrel készül a rendőrség a Budapest Pride felvonulás biztosítására, a szombati fővárosi esemény kordonokkal lezárt útvonalon zajlik majd. Az esemény idejére több ellendemonstrációt is szerveznek, ezért a rendőrök nemcsak a felvonulást, hanem utána a résztvevők elvonulását is biztosítani fogják.

    A Szivárvány Misszió Alapítvány (SZMA) által a Városliget-Andrássy út-Alkotmány utca útvonalra bejelentett július 7-ei felvonulást a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) április elején még megtiltotta, azzal az indokkal, hogy a közlekedés más útvonalakon nem volna biztosítható. A szervezők a Fővárosi Törvényszékhez fordultak felülvizsgálatáért, és a rendőrségi döntést a bíróság egy héttel később hatályon kívül helyezte, amit a BRFK tudomásul vett.

    Az ORFK kommunikációs igazgatója közölte, hogy a szombati felvonulás miatt ami 16 órakor indul a Városligetből a rendőrség szakaszosan lezárja a Városliget-Olof Palme sétány-Dvorák sétány-Dózsa György út- Városligeti fasor-Bajza utca-Andrássy út-Bajcsy-Zsilinszky út-Alkotmány utca útvonalat 12-től 20 óráig, és a korábbi évekhez hasonlóan a szerviz utakat sem lehet majd használni, mert a keresztutcákat kordonokkal lezárják.

    A rendőrség a rendezvények idejére Budapest egész területén fokozott ellenőrzést rendelt el, ezért napközben bárkit igazoltathatnak, bárki ruházatát, csomagjait átvizsgálhatják.

  • Garamvölgyi László a rendőrség nevében nyomatékosan felhívta a szervezők figyelmét, hogy szigorúan tartsák be a törvényi előírásokat, ne kövessenek el semmilyen jogsértést, ne tanúsítsanak provokatív magatartást. Az SZMA szerint a rendőrség "provokációellenes" felhívása diszkriminatív, és sérti a felvonulók alkotmányos jogait, ugyanis a hatóság nem határozhatja meg, ki mit viseljen a megmozduláson.

    Az alapítvány szerint a rendőrség felszólításának egyetlen célja, hogy „rájátszva a hamis sztereotípiákra, fokozzák a társadalomban egyébként is meglévő homo- és transzfób indulatokat”, ezért a felvonulás szervezőiként továbbra is támogatják a résztvevőket abban, hogy kifejezzék a leszbikus, meleg-, biszexuális, transznemű és queer közösség és támogatóinak sokszínűségét mind a felvonuláson mind az előtte fél kettőkor a Városligetben kezdődő pikniken.

    Clare Dimyon, brit leszbikus aktivista beszél a 17. Budapest Pride Felvonulás és Pikniken a Városligetben.
    Clare Dimyon, brit leszbikus aktivista beszél a 17. Budapest Pride Felvonulás és Pikniken a Városligetben.
    Fotó: Mohai Balázs
  • Az Amnesty International is részt vesz a Pride felvonuláson aktivistáival és munkatársaival, hogy támogassák az LMBTI közösség egyenjogúságért és a hátrányos diszkrimináció ellen folytatott küzdelmét, illetve a véleménynyilvánítási és gyülekezési jogának érvényesítését. A szervezet megfigyelő csapata is ott lesz a helyszínen, amely a tüntetések menetét és a rendőrség munkáját figyeli, és az esetleges problémákról és jogsértésekről jelentést készít.

    A Demokratikus Koalíció (DK) is támogatja a menet megtartását. A DK elnöksége és parlamenti frakciója éppen nagy létszámban képviselteti majd magát a menetben, és arra kérték a párt tagjait, támogatóit és minden szabadságszerető polgárt, ha tehetik, legalább egy időre csatlakozzanak a menethez. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a korábbi évekkel ellentétben, idén külföldi útja miatt nem tud részt venni a tüntetésen, ezért a felvonulókat videóüzenetben köszöntötte.

  • A Jobbik is közleményt adott ki az esemény kapcsán, amely önmagában felháborítónak nevezte a Pride felvonulás megtartását, és „elítél minden olyan megnyilvánulást, ami a szexuális deviancia népszerűsítését szolgálja”. A párt azt is nehezményezte, hogy a felvonulás hozadékaként Budapesten több utcát lezárnak nyolc órán keresztül, megtiltják a parkolást már előző naptól kezdve, így gyakorlatilag megbénul a főváros közlekedése ezeken a területeken.

    Novák Előd, az ellenzéki párt alelnöke szombati sajtótájékoztatóján Révfülöpön úgy fogalmazott, hogy "Budapest a homoszexuálisok európai fővárosa lett". Novák külön kifogásolta, hogy kétezer rendőrt vezényeltek vidékről a fővárosba a szombati melegfelvonulás biztosítására, mert így az adófizetők pénzén a vidéki közbiztonságtól vonnak el rendőröket.

    A szombati melegfelvonulással egy időben két másik bejelentett rendezvényt is biztosítania kell a rendőrségnek: az Erzsébet térre egy magánszemély hirdetett egy-kétezres megmozdulást, a Hősök terére pedig a pozsonyi csata évfordulója alkalmából jelentettek be (részben a Jobbik szervezésével megrendezésre kerülő) kegyeleti megemlékezést, mintegy 1500 ember jelenlétével.

  • A Városligetben több száz rendőr készül a melegfelvonulás menetének biztosítására. Az Andrássy utat az Oktogonig le zárták, és a párhuzamos utcákban kordonokat állítottak fel, így az esetleges ellentüntetők nem is láthatják majd a menetet. A kordonnal lezárt gyülekezési pontra csak úgy léphet be valaki, ha a szervezőktől elfogad egy szivárványszínű zászót. Így akarják kizárni az esetleges homofób ellentüntetőket.

    RDA 8144
    Fotó: Ránki Dániel
  • Az Oktogonnál 20-30 fős rendőri egység és rohamkocsik várakoznak, a fő útvonal, az Andrássy út környéki utcákat egy-egy rendőrjárőr biztosítja.

  • Legalább ezer felvonuló gyűlt össze a Városligeti tó melletti színpadnál, és ellentüntetésnek egyelőre nyoma sincs. A szervezők közölték, hogy a menet öt percen belül elindul. A Jobbik bejelentett megemlékezése este 6-kor kezdődik a Hősök terén, most kezdik kipakolni a hangosításhoz szükséges eszközöket.

    RDA 8130
  • Bauer Tamás egykori SZDSZ-es képviselő fülére tapasztott kisrádióval mászkál a felvonulók ligetben parkoló kamionjai mellett, pontosan úgy, ahogyan a Parlamentben szokott.

  • Elképesztően sok rendőrautó van a melegfelvonulás környékén: a Damjanich-Dózsa György út sarkán 15-20 kocsi várakozik, ligetben ennél is több.  A felvonulók pedig turistabuszokkal érkeznek a helyszínre.

  • Elindult a menet, és most jelentette be a szervező, hogy a kamionoknak körbe kell menniük a Városligetben. Arra kérik az embereket, hogy engedjék elvonulni a kamionokat.

  • A gyülekezőhelyet a VII. kerületi szocialisták is meglátogatták, ott volt például Szabó Zoltán és Hunvald utódja, Gergely József, aki mindig szürke öltönyt visel, de most az eseményre való tekintettel rikító piros pólóban jelent meg.

  • Az embereket átterelik a parkon, a kamionok viszont a Hősök terén keresztül hajtanak rá az Andrássy útra. Legalább háromezer felvonuló lehet.

  • A menet egy darabon nem is az Andrássy úton haladt, és csak a Bajza utcánál kanyarodott fel rá.

  • A bejelentett tüntetések ellenére tök üres a tér, a lovasszobrok előtt egyetlen árpádsávos zászlóval letakart asztal árválkodik.

    RDA 8119
  • Az indulásig az egybegyűltek a tóparton felállított színpadon felszólaló aktivistákat és szimpatizánsokat hallgathatták. Sophia in 't Veld, az Európai Parlament LMBT frakcióközi csoportjának egyik, holland alelnöke felszólalásában Budapestet Amszterdammal hasonlította össze. Azt mondta, amíg Amszterdamban 400-500 ezer ember vesz részt a melegfelvonuláson, ami a holland városban egy hatalmas ünnepnek számít, addig Budapesten a rendőrök kordonokkal zárják le az utcákat. A politikus úgy fogalmazott, reméli, hogy a magyar főváros vezetői belátják majd, mennyire fontos, hogy toleráns kép alakuljon ki Budapestről.

    Ulrike Lunacek, az Európai Parlament Zöldek/ Európai Szabad Szövetség képviselőcsoportjának osztrák tagja arról beszélt, hogy ő volt az első országgyűlési képviselő Ausztriában, aki nyíltan vállalta leszbikus voltát. Utalt arra, hogy nem a melegek, biszexuálisok és transzneműek az egyetlenek, akiket diszkriminálnak, ezért addig kell harcolniuk, amíg minden társadalmi réteg megkapja szabadságát.

  • A Dózsa György út és Városligeti fasor sarkán lévő hőmérő 39 fokot mutat.

  • A Bajza utcánál lovasrendőrök gyülekeznek. Hatan vannak.

  • A felvonulók a Kodály köröndnél tartanak, miközben a rendőrség az Andrássy út a köröndtől az Oktogonig tartó szakaszát tisztítja meg a járókelőktől.

  • Dániel Péter is a melegekkel tart. Egy halászsapka van rajta, amelybe két szivárványos zászlót tűzött, így vonul a csillámfaszlámás kamion mögött.

  • A menet a Bajza utcánál fordult rá a Városliget fasoról az Andrássy útra.

    RDA 8213
  • Eddig alig lehetettt ellentüntetővel találkozni, csak két kisebb csoport tűnt fel a kordonon kívül. Az Oktogonnál gyülekező, kb tíz fős csoport főként erős testfelépítésű, kopasz emberekből áll, olyanokból, akikkel nem lenne jó találkozni egy szűk, sötét utcán.

  • Tanácstalan turisták próbálnak lejutni a kisföldalattihoz, de a lejáratok le vannak zárva. A rendőröktől érdeklődnek, akik kiváló angolsággal azt válaszolják nekik, no undreground, no underground.

  • A menet lassan halad az Andrássy úton az Opera fele. Aki akarja térfigyelő kamerákon keresztül élőben követheti az eseményeket. A kép nem túl nagy vagy részletes, de a lényeg látszik.

  • A meleg felvonulás résztvevői között van, aki rovásírásos üzeneteket írt ki, és van, aki árpádsávokat festett az arcára, nyilván így szeretné kifejezésre juttatni nemzeti érzelmeit.

  • Az Oktogontól nem messze, a Király utca irányában vagy 30 turista mellett 15 neonáci külsejű, fekete gyakorlóba öltözött fiatal is gyülekezik. Szervezettségről nem lehet beszélni, inkább csak lézengésről, és a szórványos "mocskos buzik" bekiabálásra rendre felhangzik a melegek támogatóitól a "nácik, haza!"

  • Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok budapesti nagykövete is együtt vonult egy ideig a melegfelvonulás résztvevőivel az Andrássy úton. A testőrökkel körülvett nagykövet a Kodály köröndnél csatlakozott a felvonulókhoz és egy szivárványszínű zászlót is kapott a kezébe. Az Izabella utcáig sétált, aztán beszállt a rá váró autóba.

    A diplomata korábban elmondta, hogy Barack Obama amerikai elnök júniust a meleg büszkeség hónapjának nyilvánította, hogy felhívják a figyelmet az LMBT közösség helyzetére. Az EuroGames és az idei Budapest Pride fesztivál alkalmából 16 budapesti nagykövetség közös nyilatkozatban biztosította támogatásáról és szolidaritásáról az itthoni LMBT közösség tagjait.

  • Az Oktogonnál jár a felvonulás vége, de a tömegből nem látszik és nem is hallatszik a melegeket provokáló legfeljebb tucatnyi ellentüntető.

    A felvonulás résztvevői közül néhány lány rózsaszín gárdistaruhába, mellénybe  és sapkába öltözött.

    RDA 8235
    Fotó: Ránki Dániel
  • Föl-alá járkálnak a turisták a Hajós utcán, de nem tudnak kijutni onnan, mert az utca mindkét vége le van zárva kordonokkal. Mintha a bárok tulajdonosai örülnének ennek, ugyanis több turista egy idő után feladta a próbálkozást, és inkább beült valahova.

  • Az amerikai nagykövet júniusban az emberi jogok érvényesüléséért és a diszkrimináció ellen folytatott tevékenységéért Aktív állampolgárságért oklevéllel tüntette ki a Háttér Társaság a Melegekért civil szervezetet. A EuroGames és az idei Budapest Pride fesztivál alkalmából 16 budapesti nagykövetség június végén közös nyilatkozatban biztosította támogatásáról és szolidaritásáról a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösségeket .

    Az osztrák, ausztrál, belga, kanadai, dán, francia, finn, német, ír, holland, norvég, portugál, svéd, svájci, brit és az amerikai nagykövetség közös nyilatkozatában azt írta, támogatják az LMBT-közösségek jogait, hogy nagyszabású rendezvényeket szervezzenek, békésen és törvényes keretek között fejezhessék ki magukat. A külképviseletek annak a reményüknek adtak hangot, hogy a magyar emberek tiszteletet tanúsítanak majd a rendezvények iránt, és a magyar hatóságok nem engedik, hogy szélsőséges nézeteket vallók megzavarják az eseményeket.

  • Óriás árpádsávos zászló várta a melegek menetét az Erzsébet tér és a Bajcsy ZSilinszky út nalálkozásánál, de a tömegből nehéz kiszűrni, hogy ki a szimpatizáns, ki a turista, és ki az ellentüntető. Az utóbbiakat két kordon és rendőrsorfal választja el a felvonulóktól.

    Az egyik ellentüntető azt üvöltötte a rendőröknek, hogy három unokája van, és a Lázár utcában lakik, miért nem engedik át - miközben bal kezét náci üdvözlésre lendítette.