Dezső
11 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

A kormány helyett az Index írt Hugh Grantnek levelet

2012.07.09. 11:13 Módosítva: 2012.07.09. 11:22
A kormány még keresi, az Index viszont már elküldte levelét Hugh Grant brit színésznek. Grant címét azért nyomozták a Miniszterelnökségen, mert egy felvilágosító szöveggyűjteményt állítottak össze számára a magyar médiahelyzetről. Az Index megkérdezte Grantet, hogy az Orbán-kormány levele változtatna-e véleményén a magyar médiahelyzettel kapcsolatban.

Vasárnap került nyilvánosságra, hogy a kormányzat egyelőre sikertelenül nyomozza Hugh Grant postacímét. A Miniszterelnökség kommunikációs munkatársai ugyanis összeállítottak egy angol nyelvű anyagot a magyar médiahelyzetről, amelyet megpróbálnak elküldeni a színésznek.

Az Index hétfőn már levelet küldött a színész egyik londoni elérhetőségére, hogy megtudja, milyen forrásokból informálódott a magyarországi sajtó és kormányzat kapcsolatáról. Mint ismeretes, a színész egy brüsszeli fórumon tartott előadásában bírálta a magyar médiatörvényt. Grant az állam és a média kapcsolatát elemezve Magyarországot hozta fel negatív példának. Szerinte az EU országai közül Magyarországon a média szabadságához való alapvető jogot fenyegetik, és ez gátja a jó kormányzásnak is.

Grant tagja egy londoni golfklubnak, ahol rendszeresen megfordul. A Sunningdale Golf Clubot több mint száz éve alapították, és mind a mai napig tartja azt a konzervatív szokást, hogy nők nem látogathatják a klub egyes termeit. Váczi János, a XII. kerület alpolgármestere blogjában azt állítja, egyik egyetemi csoporttársa a megszokott játékpartnere Grantnek. A levelet a klub címére küldtük.

A levélben azt is megkérdeztük, hajlandó lenne-e módosítani a magyar sajtóhelyzetről kialakított álláspontján egy kormányzati olvasmánycsomag hatására.

Hugh Grant címe dinamizálta  politikai életet és a sajtót is: az MSZP hétfőn közleményben üzente meg a kormánynak a színész hollywoodi postacímét, a Vastagbőr blog a facebookos üzenőfalán küldte el Grantnek a Miniszterelnökség titkárságának emailcímét, az Örülünk, Vincent? blog pedig Lázár János nevében írt állevelet neki.

Kumin is feladta

Kumin Ferenc, nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkár hétfőn koradélután közleményben reagált a Hugh Grant felé elindult levélözönre: „Köszönettel fogadtuk, hogy többek között a szocialisták is szabad kapacitásaikat Magyarország nemzetközi kommunikációjának támogatására áldozták, és sikeresen megtaláltak a közkedvelt brit színész rajongói címét. Remélem, megértéssel fogadják, hogy irodánkban a kérdéses ügy nem a legmagasabb prioritással szerepelt a napirenden, de ennek ellenére időben a rendelkezésünkre állt minden szükséges információ. Már postára adtuk a szükséges tájékoztatást, és amennyiben Hugh Grant úrnak nem lesznek további kérdései, az ügyet lezártnak tekintjük. Fáradozásuk mégsem volt hiábavaló, mert ugyan későn, és nem is a megfelelő címet küldték el, de kifejezték elkötelezettségüket abban, hogy közösen javítsunk Magyarország nemzetközi megítélésén, és közösen tegyünk azért, hogy ne maradjanak megválaszolatlanul igaztalan, külföldről érkező vádak.”

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!