Csúsztatott a rendőrség a meleg molinó ügyében

2012.07.09. 21:59

A szombati melegfelvonuláson a rendőrök nem engedték  hogy az egyik kamion egy "Jobbik Meleg Tagozat" feliratú molinóval vegyen részt a felvonuláson. Az esetről Halmai Gábor aktivista (nem azonos az alkotmányjogász Halmai Gáborral) számolt be az Indexnek.

Az ügy azért érdekes, mert a BRFK pénteki tájékoztatása szerint a rendőrök a helyszínen csupán „megkérték” a felvonulókat, hogy takarják le a táblát. Halmai, aki a kamiont szervező csoport tagjaként a molinó készítésében is részt vett, elmondta, hogy Facebook-csoportjukról aktivista oldalakra kiszivárgott a molinó terve, ezért Pinezits Szilárd rendőr főhadnagy már a felvonulás indulása előtt megjelent, és közölte hogy ha a molinó marad, nem engedik, hogy részt vegyen a felvonuláson.

Halmaiék erről írást is kértek, ezért a főhadnagy mindezt egy papírlapra kézzel le is írta és aláírta. A dokumentum itt olvasható. A főhadnagy indoklása szerint a molinó jelentős kockázati tényezőt jelent. Halmaiék úgy döntöttek, hogy inkább menjen a kamion, ezért a molinót egy „Kicenzúrázva" felirattal takarták le.

Az Index hétfő este írásban ismét a BRFK-hoz fordult, hogy ismertessék az eljárás pontos jogszabályi alapját. Hegyi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért munkatársa az Indexnek hétfő délután fejtette ki, hogy nincs olyan jogszabály, ami alapján a rendőrség egy transzparens vagy molinó eltávolítását követelheti: csak az egész gyülekezés feloszlatására van jogi lehetőség, a törvényben felsorolt jogsértések fennállása esetén. Egy provokatív molinó Hegyi szerint természetes velejárója egy tüntetésnek, amit mindenkinek tolerálnia kell.