Özönvíz és jégeső pusztít északkeleten

2012.07.09. 15:06 Módosítva: 2012.07.09. 21:01

A déli órákban még csak egy-egy szelíd cella volt alakulóban a Mátra és a Bükk térségében, később azonban heves viharokká nőtték ki magukat a zivatarok. A legerősebbek a Tisza-tó környékén és az északkeleti határon mozogtak, később is a keleti-északkeleti harmadon voltak intenzív események, írja az időkép.hu.

487192 10151245822549338 1312173271 n
Fotó: idokep.hu

Jégesőt jelentettek többek között Gyöngyösről, Markazról, Adácsról, Salgótarjánból, Ózdról ésCsákánydoroszló és Hegyhátszentmárton is beállt a jégesős települések listájába. Utóbbinál borsó nagyságú jegek estek.  Kisköréről.

Edelényben úgy ömlött az eső, hogy a látástávolság minimálisra csökkent, özönvíz, erős széllökések és villámcsapások kísérték a vihart - számolt be az időkép észlelője. Abádszalók térségében az erős jégeső több épületet megrongált, aminek sérültje is van. A strand területén ugyanis az erőteljes jégverés miatt összedőlt egy fabódé, amely alatt hárman tartózkodtak. Egyikőjük könnyű sérüléseket szenvedett a balesetben - írta a Szoljon.hu.

Gyöngyösön a hömpölygő víz miatt hétszer riasztották a tűzoltókat, Domoszlón egy házat villámcsapás ért - írta a HEOL.hu. Gyöngyösön egy ötméteres fa is kidőlt. Miskolcon a vihar 73 km/h-s viharos széllökést produkált. Tornán 65 km/h-s, míg Hajdúszoboszlón 50 km/h-s volt az elmúlt egy óra legerősebb lökése. Csákánydoroszlón és Hegyhátszentmártonban is esett jég, utóbbinál borsó nagyságú jegek estek.

Este kilenc óra körül már a feloszlott a korábban Körmend környékén felhőszakadást okozó szupercella, már csak Lentitől nyugatra volt zivatartevékenység az országban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat narancssárga figyelmeztetést adott ki több régióra. Heves zivatart 80-90 km/órát meghaladó szél, nagy méretű (2 centiméternél nagyobb átmérőjű) jég és felhőszakadás (20-50 mm közötti csapadék, néhol 50 mm felett is) kísérhet. Északkelethez képest valamivel kisebb valószínűséggel késő délutántól a nyugati, délnyugati határ közelében is kialakulhat zivatar, sőt heves zivatar sem kizárt.