A fóti gyermekotthon olyan, mint egy börtön

2012.07.10. 14:17

Szabó Máté ombdudsman szerint a helyszíni vizsgálat tapasztalatai alapján a fóti gyermekotthon egy büntetés-végrehajtási intézményre emlékeztet.  Az ombudsman szerint a gondozók akkor is korlátozták a gyerekek személyi szabadságát, amikor éppen nem veszélyeztettek senkit.

Az alapvető jogok biztosa az emberi erőforrások miniszterétől, a szociális és gyámhivatal vezetőjétől és az intézmény igazgatójától a jogi visszásságok rendezését kérte.

A fóti intézményt - melynek fenntartója az Emberi Erőforrások Minisztériuma - 2010 végén adták át. Azóta sem a fenntartó, sem a szociális és gyámhivatal nem folytatott ellenőrzést ott.

Az egyébként Szabó Máté szerint felújításra is szoruló épület ablakain rács van, az egyes épületszakaszokat, termeket zárva tartják. Az udvari sportpályát és a sportpályára néző épület első emeletének magasságában a falakat szögesdróttal vették körül - a szakmai program szerint azért, hogy így akadályozzák meg a gondozottak esetleges engedély nélküli eltávozását. Ezen felül a javítóintézeti, büntetés-végrehajtási jelleget erősíti az is, hogy a fóti gyermekotthonban gyermekfelügyelői beosztásban vagyonőr és rendőr is dolgozik

A fóti gyermekotthonban élő gyermekek az Aszódi Javítóintézet iskolájának magántanulói. A biztos álláspontja szerint a javítóintézettel fennálló magántanulói jogviszony is azt sugallja, "mintha a gondozottak büntetésüket töltenék". Ráadásul a szakmai program azt is rögzíti, hogy a fegyelmi büntetés alatt álló gondozott nem fogadhat látogatót.