Itt a Fidesz egyházi megszorítása

2012.07.11. 13:09
Kétszeresen is nehéz helyzetbe hozta a kormány az egyházakat a felsőoktatási intézményekre bevezetett visszamenőleges állami támogatáscsökkentéssel. A főiskoláknak és egyetemeknek a már régen lezárt, 2011-es költségvetés elköltött pénzeiből is vissza kell utalni az államkasszába, és mindezt az idei, eleve csökkentett támogatási keretből kell kigazdálkodni.

Az oktatási tárca tavasszal elfogadta a Károli Gáspár Református Egyetem 2011-es esztendőről szóló elszámolását, most azonban a tavalyi év költségvetését is átírva 141 milliós forintot visszafizettet a református egyházhoz tartozó intézménnyel.

Tarr Zoltán, az Magyar Református Egyház zsinati tanácsosa a reformatus.hu-nak adott interjújában elmondta: az Emberi Erőforrás Minisztériummal való egyeztetésből kiderült, hogy a 2011-es normatívához képest az idén csak 83 százalék lesz az oktatás normatív támogatása. A 2012-es normatívacsökkenés több százmillió forint kiesést jelent, ám ezt súlyosbítja, hogy az egyetemnek a lezárt tavalyi költségvetésből visszakért pénzt is ki kell gazdálkodni, és visszafizetni .

A zsinati tanácsos szerint egyértelmű, hogy az államkassza nehéz helyzete miatt döntött a kormány a visszamenőleges megszorító intézkedés mellett, amely összesen 600-700 millió forinttal kurtítja meg a református intézményeket.

A Debreceni Református Hittudományi Egyetemnek (DRHE) 80 millió, a Pápai Református Teológiai (PRTA) és a Sárospataki Református Teológiai Akadémiának (SRTA) intézményenként 8-9 millió forintot kell visszafizetnie – állította Tarr hozzátéve, hogy számszerűen a Károli esetében a legnagyobb az elvonás, de arányaiban a többi intézményt talán még súlyosabban érinti az intézkedés. „Ez jelentheti egyes esetekben az oktatók fizetés nélküli nyári szabadságoltatását, minden nélkülözhető, elhalasztható, átcsoportosítható kiadás beszűntetését és az egyetem által igénybe vett szolgáltatások további kiszervezését.” – mondta a zsinati vezető.

Tarr elmondta azt is, hogy a Hofmann Rózsa által vezetett oktatási államtitkárság intézkedés miatt a református egyházi vezetés Orbán Viktorhoz fordult segítségért. A miniszterelnök helyett Balog Zoltántól, az Emberi Erőforrások Minisztériuma miniszterétől kaptak választ. Balog a napokban postázott levelében megerősítette, az ország gazdasági helyzete miatt nem tudnak módosítani a rendelkezésen, az intézményeknek csupán részletfizetésre van lehetősége.