Alig sértik meg a dohányzástilalmat

2012.07.11. 08:52

Javarészt betartják a szórakozóhelyek és a közforgalmú intézmények a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorú előírásait, derült ki az ÁNTSZ háromhavi összesítéséből. A tisztiorvosi szolgálat a három hónapos türelmi időszak lejárta után, áprilistól júliusig 16 693 alkalommal végzett ellenőrzést, ám törvénysértést elenyésző arányban talált csak.

Míg a türelmi időszak alatt, amikor még csak figyelmeztetéseket osztogattak, ezer ellenőrzésre közel 50 kifogás jutott, júniusban már csak 2-3 problémás esetet találtak ugyanennyi vizsgálat során.

Az ÁNTSZ ellenőrei a vizsgálatok 35 százalékában munkahelyeket ellenőriztek. Az ellenőrzések egyötöde jutott közforgalmú intézményekre és 18 százaléka szórakozó- és vendéglátóhelyekre. Arányaiban ez utóbbiakban találták a legtöbb szabálytalanságot.

A börtönökben, pszichiátriákon, egészségügyi szolgáltatóknál és a közösségi közlekedési eszközökön viszont elvétve volt csak szükség intézkedésre - a börtönökben és a pszichiátriákon amúgy a törvényi előírás szerint zárt térben is lehet dohányozni, a közösségi közlekedési eszközökön pedig évtizedek óta tilos.

Április 1-től június 30-ig 116 esetben kellett hatóságilag intézkedni, összesen 6,4 millió forint bírságot szabtak ki. Kétharmadát közforgalmú intézményekben vetették ki, 1,5 millió forintot vendéglőkben.  • Tippek
  • Hírek