Jégeső, kicsavart fák, megérkezett a vihar

2012.07.11. 19:41 Módosítva: 2012.07.11. 23:51
A Dunántúlon jégesővel, heves széllökésekkel tört be az országba a vihar. Elmosta a Balaton Sound első napjának programjait. Majd kelet felé vonult.

Jégeső esett szerda este Pápán, a viharban a szél közúti jelzőtáblát döntött ki, fákat borított az útra, lakóházakra - közölte a Veszprém Megyei Katasztrófavédelem. A hirtelen lezúduló eső, jégeső miatt egy órán belül ötször riasztották a tűzoltókat, de senki nem sérült meg. A megye más részén a szárazság okozott problémát, Noszlop mellett például ezer négyzetméteren száraz fű és akácos égett.

Ilyen volt a vihar Pápán (forrás: Időkép.hu):

A heves zivatarok miatt több megyére másodfokú, az ország jelentős részére pedig elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda este.

A narancssárga, vagyis másodfokú riasztást Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Komárom-Esztergom, Veszprém megyére, valamint Fejér és Pest megye több térségére, és a főváros területére adták ki. Emellett Bács-Kiskun megyét és annak környékét leszámítva az összes térségben citromsárga, vagyis elsőfokú riasztás van érvényben.

Szombathelyről így néz ki (forrás: Időkép.hu)
Szombathelyről így néz ki (forrás: Időkép.hu)

Ezeken a területeken számítani lehetett olyan heves zivatarokra, amelyeket viharos, akár az óránkénti 90 kilométeres erősséget is elérő széllökések, jégeső, illetve felhőszakadás kísér, rövid idő alatt 50 milliméter körüli csapadékmennyiség is hullhat.

Balaton

A zivatarrendszer első, masszívabb hulláma este kilenc körül elérte a Balatont. Az érkező zivatar előtt már 60-70 km/órás lökéseket mértek a keszthelyi Hotel Helikon tetején lévő szélmérővel. Szörfözni és fürdeni a teljes tavon életveszélyes és tilos. A szerdán kezdődött Balaton Sound fesztivál programjait megszakította a 22 óra után Zamárdiba érkező vihar. A Nagyszínpadon kétórás Ákos koncert kezdődött, amelyet szintén lefújtak. A legintenzívebb rész szerda éjjel Siófoktól délre volt található.

A vihar magja tovább haladt kelet felé, nagyjából este tizenegy óra körül a Duna vonalát is elérte. A fővárosba 11 után érkezett meg heves széllölésekkel, esővel.

A fővárosi betöréssel egy időben Bács-Kiskun megyében is hatalmas vihar volt, Kecskeméten az Időkép szerint 93 km/h-s széllökéseket mértek. Ezután Szolnok felé vonult a vihar.

A meteorológiai szolgálat a honlapján azt írta: éjjel inkább kelet felé várhatók zivatarok. Csütörtök reggel, délelőtt keleten, északkeleten lehetnek még zivatarok, de ekkor heves kísérőjelenségnek már kicsi a valószínűsége.

Ezzel egy időben a hőség megszűnik. Csütörtökön már csak a déli, délkeleti megyékben lehet a napi középhőmérséklet 25 Celsius-fok körül - olvasható az előrejelzésben.  • Vennék
  • Személyi kölcsön