16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 0
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 0
Portugália 0
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

Vad elméletek Bándy Kata eltűnéséről

2012.07.11. 15:56
Kivételesen nagy hullámokat kavart a neten Bándy Kata, a pécsi rendőrségi pszichológus eltűnése. A család több kommentben talált olyan információt, amit érdemesnek tartottak megosztani a rendőrséggel. Pécs egyébként nem veszélyes hely, tavaly egy nemi erőszak és hét gyilkosság miatt nyomoztak a városban.

Frissítés

Cikkünk megjelenése után nem sokkal jelentette be a rendőrség, hogy a pécsi Délibáb utcában, egy bokor tövében egy férfi egy holttestet talált, feltehetően az eltűnt Bándy Katáét. A rendőrség ezt később hivatalosan is megerősítette, hozzátéve hogy a pécsi rendőrségi pszichológust minden jel szerint megölték. A tettest még keresik. Erről bővebben itt olvashat >>>

Kedd este már tízezren csatlakoztak a Facebookon ahhoz az eseményhez, amit a vasárnap kora hajnalban eltűnt pécsi rendőrpszichológus, Bándy Kata ismerősei hoztak létre. Szerda délutánra már több mint 18 ezerre nőtt a számuk, és további 188 ezer embert hívtak. Rengeteg tanács, jókívánság és spekuláció került ki az oldalra, az összeesküvés-elméleteknek szinte a teljes skálája megjelent már a kommentekben. Szó volt külföldi emberkereskedőkről, az éj leple alatt történt disszidálásról, diszkódrogokról és az útvonalról, amit Kata bejárhatott, illetve műholdas és mobiltelefonos nyomkeresést is javasoltak.

Jobbak az esélyek?

Megkerestük a Pécsi Rendőrkapitányságot, hogy megtudjuk, javít-e a lány megtalálásának az esélyein az online aktivitás, és hogy találtak-e hasznos információt a Facebook-oldalon. Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta, hogy kaptak lakossági bejelentéseket, és „minden információt megvizsgálnak a nyomozás során”, de ennél többet nem árult el. A 25 éves lány adatait és eltűnésének körülményeit leíró oldalt közben már 29 nyelvre fordították le. Az eltűnésről Tumblr-oldalt is létrehoztak.

Beszéltünk Kata nővérével, Bándy Rékával is, aki elmondta, hogy nagyon örül, hogy ennyien próbálnak segíteni, és egyáltalán nem számított arra, hogy ilyen széles összefogás alakulhat ki a Facebookon. Arra a kérdésre, hogy akadt-e a kommentek között hasznos információ, azt mondta, hogy volt néhány ilyen, ezeket továbbították a rendőrségnek. Megkérdeztük, hogy nem próbálták-e bemérni Kata mobiltelefonját, amire azt válaszolta, hogy megpróbálták, de hétfő reggel óta (tehát az eltűnése után egy nappal) biztosan ki volt kapcsolva a telefon, visszamenőlegesen pedig – a telefontársaság szerint – nem lehet kideríteni, hogy merre járhatott. A cellainformációt lekérték, de csak azt tudták kideríteni, hogy utoljára szombat este 9-kor telefonált az apjával.

Bándy Kata
Bándy Kata
Fotó: Olvasónk

Mint mondta, magánnyomozót még nem fogadtak. Többen ajánlották viszont, hogy forduljanak egy látóhoz vagy egy médiumhoz, volt olyan is, aki magától jelentkezett, de eddig nem gondolt arra a család, hogy éljen ezzel a lehetőséggel. Bándy Réka elmondta, hogy ugyan elszomorítják a családot támadó különféle összeesküvés-elméletek, valahol mégis meg tudja érteni, mivel szerinte amúgy is minden nap rengeteg hírnek álcázott reklámba vagy csalásba lehet belefutni.

Nem félnek nagyon a pécsiek

A pécsi közbiztonság is visszatérő témája a Facebook-oldalnak, sokan feszegetik, mennyire veszélyes egy lánynak egyedül hazaindulnia éjjel a városban – bár többen beírtak olyasmit, hogy követték őket vagy ismerősüket, esetleg láttak "rossz arcú" alakokat, konkrétan olyan történet, amiben valakinek baja esett volna, nem tűnt fel a kommentek olvasásakor (a kommentek száma persze folyamatosan nő, és most már többet moderáltak is).

A pécsi rendőrkapitányság közbiztonsági helyzetről szóló 2011-es beszámolóját idén áprilisban fogadta el a város közgyűlése. Ez nem tér ki részletesen az eltűnéses esetekre. Ugyanakkor az kiderül belőle, hogy 2011-re 18,5 százalékkal csökkent a regisztrált személy elleni bűncselekmények száma, és Korontos Zoltán kapitányságvezető meg is jegyezte, hogy ez a visszaesés véleménye szerint „Pécs város lakosságának szubjektív biztonságérzetére érdemi kihatást gyakorolt”.

A statisztikák szerint Pécsett 36,4 százalékkal csökkent az emberölések (11 helyett 7), 12,9 százalékkal a testi sértések (249 helyett 217), 10,5 százalékkal a zaklatások (162 helyett 145) és 4,8 százalékkal a személyi szabadság megsértése (21 helyett 20) miatti bűncselekmények száma. 2011-ben a pécsi rendőröknek mindössze egyszer kellett eljárniuk erőszakos közösülés miatt, szemérem elleni erőszak miatt 4 büntetőeljárás indult, feleannyi, mint az előző évben.

Főleg fiatal nők tűnnek el

Bándy Kata egyelőre nincs rajta a nyilvános körözés alatt álló eltűnt embereknek azon a listáján, amelyet a rendőrség közzétesz a police.hu-n. A listán jelenleg összesen 174 ember szerepel, 97 férfi és 77 nő. Katalin keresztnevű eltűnt nő öt is van. A nők között többségben vannak a 18 év alatti lányok, sok közülük Bándy Katához hasonlóan kimondottan csinos. A legfiatalabb a 11 éves Mező Viktória, aki 2009. októberében tűnt el, a budapesti XX-XXIII. kerületi rendőrség keresi. Akad olyan asszony is, akit már több mint tíz éve nem találnak. A 91 éves Szondi Mária 2001 nyarán tűnt el.

Az eltűnt kiskorúak esetében nagyon sokszor intézetből megszökött gyerekekről van szó, akik általában hamar meg is kerülnek. Tavaly nyáron sokan megdöbbentek, amikor a Hírhatár Online megírta, hogy az előző három hétben országosan összesen 29 gyerek eltűnését rögzítette honlapján a rendőrség, és közülük 20-nak a budapesti II. kerületben veszett nyoma. A jelenség magyarázata egyszerűen az volt, hogy a II. kerületben van a legtöbb fővárosi fenntartású gyermekotthon.

Szinte mindenki megkerül

Átfogó, friss országos adatokat nem találtunk az eltűnéses esetek éves számáról és a nyomozások alakulásáról, de a Miskolci Rendőrkapitányság például részletes információkat közölt a 2011-es évről szóló beszámolójában az ottani helyzetről, amely feltehetően nem tér el jelentősen az országos átlagtól.

Miskolcon tavaly 766 közigazgatási hatósági eljárást folytattak le eltűnési ügyekben, ezeknek 65 százalékában gyermekvédelmi intézetből szökött gyerekek, fiatalkorúak eltűnéseiről volt szó (egy gyerek évente akár tíz-tizenötször is megszökhet). A miskolci rendőrök 2011-ben 264 esetben regisztráltak klasszikus értelemben vett eltűnést (25 gyerek, 95 fiatalkorú és 144 felnőtt). A 264-ből csak 3 esetben nem találták meg az eltűnt embert.

Nagyon ritkák az olyan eltűnési esetek, amelyekből rejtélyességük, megoldatlanságuk miatt hír lesz. Az egyik legismertebb magyarországi ügy Farkas Helgáé volt. A 17 éves lányt 1991 nyarán rabolták el Orosházán. A tettesek a lány szabadon bocsátásáért félmillió márkát követeltek, néhány nap alatt több mint tízszer hívták a családot suttogó hangon. A lányt valószínűleg végül meggyilkolták, bár holtteste máig nem került elő, és nem tudni, pontosan mi történt vele.

A közelmúlt legtöbb embert megmozgató eltűnési esete a francia Ophélie Bretnacheré volt. A 22 éves francia diáklány az Erasmus program keretében érkezett Magyarországra. 2008. december 4-én éjjel egy belvárosi szórakozóhelyről indult haza, és útközben nyoma veszett. Kézitáskáját, benne személyazonossági irataival és mobiltelefonjával a Lánchídon találták meg eltűnése éjszakáján. Holttestét két hónappal később, február 12-én találtak meg a Duna csepeli szakaszán. Az igazságügyi orvosszakértői vélemény azt állapította meg, hogy lány halálát fulladás okozta, idegenkezűségre, bűncselekményre utaló nyom nem merült fel. A lány szülei kizártnak tartották azt a feltételezést, hogy gyerekük öngyilkos lett volna. Apja 2010 januárjában emberrablás és szándékos emberölés gyanújával feljelentést tett a párizsi ügyészségen.  • Hírek
  • Hírek