8 év után kapnak kártérítést a törökbálinti petárdaraktár felrobbanásáért

2012.07.12. 19:38 Módosítva: 2012.07.12. 20:12

Nem jogerősen 14,4 millió forint kártérítésre kötelezte a Budapest Környéki Törvényszék a törökbálinti robbanóanyag raktár üzemeltetőjét, közölte a felpereseket képviselő Kovács Kázmér ügyvéd. A raktárban 2004. augusztus 5-én történt robbanás. A robbanásnak három halálos áldozata, tíz könnyebb sérültje volt. A detonáció körülbelül harmincöt házban okozott károkat mintegy 50 millió forint értékben.

A 9 felperesnek összesen 14 479 000, forintot és annak 2004. augusztus 5-től számított kamatait ítélte meg a bíróság. A pernyertes felperesek között van a törökbálinti önkormányzat is, amely 5 millió forintot plusz kamatokat kap. Az alperest terheli a közel 5 millió forint összegű
perköltség is.

Az eljárás elhúzódásában több tényező játszott szerepet. A felperesek közül az egyik időközben elhunyt, ezért az eljárás a hagyatéki ügyek lezárásáig félbeszakadt. Az ügyben több igazságügyi szakértőt is kirendeltek.

A most hozott ítéletre nincs hatással, hogy a petárdaraktárt üzemeltető Pyrotehcnik Kft.-hez tartozó egyes személyekkel szemben a büntetőbíróság időközben II. fokon felmentő ítéletet hozott. A céget terhelő kártérítési felelősségnek nem előfeltétele a cég vezetőivel szembeni büntetőítélet.

A Pest Megyei Főügyészség 2006-ban emelt vádat a Pyro-Technic Kft. több vezetője ellen több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés és robbanóanyaggal való visszaélés miatt. A múlt év végi elsőfokú felmentő ítélet szóbeli indoklása szerint az eljárás nem támasztotta alá a vádiratban foglaltakat. A megállapítások szerint a cég megvádolt egykori ügyvezető igazgatója a munkája során nagyfokú gondossággal járt el, és megdőlt az a feltételezés is, hogy a robbanássorozatot a raktárban illegálisan tárolt fekete lőpor okozhatta. Az első fokon eljáró ügyész perbeszédében maga is a vádlottak bizonyíték hiányában történő felmentését indítványozta.