Ez a poszt a következő Percről percre része:

Ma véget ér a nyári törvényalkotási roham

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Még az utolsó pillanatban is változott a program

    Hétfőn megjelent előzetesünkhöz képest, amit a címre kattintva olvashat, három törvényjavaslattal bővült a nyári rendkívüli ülésszak utolsó ülésének a programja. Négy fideszes képviselő önálló indítványára ma szavazhatnak 13 ingatlan egyház tulajdonba adásáról. Ezt eredetileg a 2012-es költségvetés módosítójaként akarták elfogadtatni még a múlt héten, de aztán visszakoztak. Az önálló javaslattal amúgy még az MFB-ről és a nemzeti mobil fizetési rendszerről szóló törvényt is módosítják.

  • Az utolsó pillanatban került a programba az állattenyésztési törvény módosítása is, Simicskó István javaslatára az ebtenyésztőknek továbbra sem kell teljesíteniük a törvényi követelményeket, amelyeknek évek óta meg kéne felelniük. A vicces történetről ezekben a cikkekben olvashat bővebben. Fazekas agrárminiszter javaslatára pedig új törvényben szabályozzák az agrárkamara működését is.

  • "Mozgalmas félév" című felszólalásával a kereszténydemokrata Harrach Péter nyitja az utolsó ülésnapot. Őt Jávor Benedek követi, aki szabadulását követően az oligarchák két évéről szól majd. A szocialista Józsa István fenyegető kilátásokról, a jobbikos Varga Géza a földtörvény futóhomokra épült koncepciójáról beszél majd.

  • Ki tudja miért, a rendkívüli ülésszak utolsó hetén hétfő helyett csütörtökre tették az interpellációkat, azonnali kérdéseket és kérdéseket - ezért is olvashatják ma online tudósításunkat. A programot a szocialista Steiner Pál nyitja "Úriszék a Kossuth téren" című felszólalásával, ami után Volner János hetekig tartó felkészülés után végre elmondhatja összeesküvés-elméletét a Malév csődjéről. Az elempés Szabó Tímea és a szerdán előállított Karácson Gergely pedig arról beszél, mire számíthatnak a közszféra munkavállalói.

  • Az utolsó ülésen csak a Fidesz öninterpellál, a zsebszerződésekről. A szocialista Tóth Csaba köddé vált adóbevételről, a jobbikos Dúró Dóra a miniszterelnök vakságáról beszél és interpellál egy gyurcsányista is. Varjú László Orbán pávatáncáról kérdez. Ha fér, Lamperth Mónika Kaposvár és a kormány vélt konfliktusáról, a jobbikos Szávay pedig a szerinte nem is annyira könnyű honosításról kérdezhet.

  • Kövér Lászlóval ellentétben Jakab házalelnök percre pontosan kezdte az ülést, amivel még a képviselőket is meglepte. A teremben talán ha húszan vannak.

  • Az utolsó ülés első felszólalója Harrach Péter. A kereszténydemokrata politikus a hiedelmekkel szemben nem teljesen unalmas, egy jó poénja volt már ebben a félévben, csak sajnos elfelejtettük, hogy mi. Most pedig arról beszél, hogy a Békemenet milyen méltóságos volt, és lett új alkotmány is. Utána rátért az emberek érdekében tett intézkedésekre, mint a devizahitelesek megmentése és a rezsi befagyasztása. "Általában a családok iránti figyelem jellemezte ezt az időszakot" - mondta.

  • "Vannak olyan szituációk, hogy a közszereplőket támadások érik" - mondta, és Schmitt Pálról szólva arra utalgatott, hogy a támadások talán igazságtalanok voltak. De ő lemondott, bezzeg a másik, akinek még a nevét se mondta ki, nem. Majd védelmébe vette Prohászka Ottokárt, aki "egy talpig becsületes ember".

  • A kormány nevében Halász János emberállamtitkár köszönte Harrach dicsérő szavait, majd felsorolta, hogy szerinte milyen eredményeket ért el a kormány, bezzeg az elmúltnyolcévben hogy büntette az embereket a szocialista Gyurcsány-kormány. Egykulcsos adó, hároméves gyes, kedvezmény a kismamák foglalkoztatóinak és így tovább.

  • Az elempés Jávor Benedek úgy tűnik, kiszabadult a soroksári rendőrkapitányságról. Most legalábbis már napirend előtt oligarcházik. Szerinte Orbán nem azt igérte, hogy a szocialista oligarchákat fideszes oligarchákra cserélik, hanem hogy leváltják az oligarchák rendszerét. Most mégis mindent Simicska nyer, legyen szó reklámmegrendelésekről, energiapiacról vagy útépítésről. "Lehetséges állami fejlesztéspolitikát folytatni, és lehetséges közösségi célokat érvényesíteni a közbeszerzésekben" - ismerte el, de szerinte ez nem azt jelenti, hogy mindent a Közgépnek kéne adni, amiből Simicska és Nyerges minden pénzt kivesz.

  • Az LMP szerint az a cél, hogy csak szükséges beruházások valósuljanak meg csak szükséges befektetéssel. "Önök nem a magyar vállalkozásokat támogatják, csak egy-két kiválasztott nagy céget" - mondta. Az is hamis, hogy a kormány a hazait támogatja, mert a Közgép hetvenmilliárd forintot nyert el a Strabaggal konzorciumban. "Ez a Strabag-koalíció" - utalt vissza Selmeczi Gabriella szerdai nyilatkozatára. Az LMP szerinte egész életében ez ellen küzdött, és a szabad sajtóért. Végül a Strabag-Közgép bizottságról beszélt, aminek a létrehozását a kormánypártok akadályozták meg. Zárásként javasolta, hogy a kormány szabaduljon meg Simicskától.

  • A kormány nevében válaszoló Fónagy János szerint a kormány számára három dolog fontos a közbeszerzéseknél, a nyertes végezze el a munkát, tartsa be a törvényeket és fizesse be az adót. Szerinte az európai szervezeteknek is csak ez a fontos. A kormány sosem rejtette véka alá, hogy erős magyar tulajdonú cégeket akar piaci helyzetbe hozni. Majd felidézte egy személyes emlékét, hogy amikor 2000-2001-ben közlekedési miniszter volt, a bajor közlekedési miniszter nem értette, mit kérdez, amikor azt kérdezte, hogy kinek kéne nyernie a bajor közbeszerzéseket. A kormánynak fontosak azok a magyar cégek, amik képesek az európai gazdasági csatatéren megvívni a Magyarországnak szükséges harcot.

  • Ezután kisgömböchöz hasonló marketingpártnak nevezte az LMP-t. Majd hazugságnak nevezte az LMP állításait a Közgépnek jutó pénzekről, mert a közbeszerzéseken a Közgép konzorciumban nyert, így a pénzből a konzorciumi partnereknek is jutott. "Önök sem emberileg, sem politikailag hasznos produktumot nem tudnak felmutatni. Önök a 21. század diplomás hábetlerei" - mondta (Hábetlerék Fejes Andre 1962-es Rozsdatemető c. könyvének lumpenproli főszereplői).

  • "Olyan jó volt hallgatni Fónagy János szavait" - kezdte felszólalását a szocialista Józsa István, aki ugyanakkor nem érti, hogy a Közgépen kívül kinek jut bármi is az országban. Ezutána a demokrácia és a jogállam leépítéséről beszélt, pedig eredendően a jövő évi költségvetés a témája. Végül ide is eljutott, megtudtuk, hogy a kormány adókat szed be. "Önök törvényesítették a korrupciót" - mondta, majd megjegyezte, hogy a Közgép azoknak a törvényeknek, amit a Fidesz hozott, valóban megfelel.

  • Józsa szerint a kormány recesszióba sodorta az országot, de a Közgépre, a stadionépítésre és a hirdetésekre - melyekből megintcsak Simicska profitál szerinte - a kormány nem sajnálja a pénzt. A 2013-as költségvetés fenntarthatatlan, azt csak újabb kiigazításokkal és megszorításokkal tudják majd fenntartani. Az adóterhelés állítása szerint összességében nőtt. "25 hónap alatt 25 új adót vezettek be" - mondta, és mindez szerinte fenyegető kilátás. És még a foglalkoztatási helyzet sem javult. És még "az áremelkedések is egyre magasabbak". De majd a szocialisták alternatív költségvetésében lesznek javaslatok.

  • Cséfalvay államtitkár kiváncsian várja a szocialisták alternatív költségvetését. Reméli, ez nem olyan lesz, mint a 2003-2006 közöttiek, amikor az elfogadott költségvetéshez képest voltak alternatív költségvetései a szocialistáknak. Ezután arról beszélt, hogy bár az EU lát kockázatokat a magyar költségvetésben, de szerintük is három százalék alatt marad a hiány. Kiderült, hogy az új költségvetés másféléves költségvetés, ezzel félig sikerült feltámasztani a kétéves költségvetés hagyományát.

  • Aztán azon viccelődött, hogy a BBC-n nem az volt a hír, hogy egy kis párt leláncolta magát, hanem az, hogy Madridban többszázezren tüntettek. Mert ott megszorítások vannak. Pedig a spanyoloknak engedte az EU, hogy eleresszék a hiányt. És Olaszországban is bajok vannak. Magyarország viszont eltávolodik a dél-európai válságzónától. Cséfalvay szerint is vannak vitatható pontjai a költségvetésnek, amit meg is vitattak, de az elvitathatatlan, hogy stabilitást hoz.

  • A jobbikos Varga Géza pártja egy tavasszal meghirdetett, de háttérbe szorult témáját elevenítette fel. Ez pedig a magyar föld védelme. A kormány megigérte, hogy furfangosan megvédi majd a földet, idézte fel, de szerinte a furfang annyi a törvényben, hogy az oligarcháknak kedvez. Például azzal, hogy a legkisebb földméret, amit egy őstermelő bejelölhetne a kérdőíveken, az 300 hektár. Vagyis a kormány a nagybirtokosokat is őstermelővé akarja tenni. És még a zsebszerződéseseknek is kedvez a kormány, magyarázta újabb számokat sorolva. Az egyre növekvő zajban Gaudi-Nagy Tamás kiabálva szólt képviselőtársainak, hogy figyeljenek már. Jakab házelnök nem örült a kéretlen segítségnek az ülésvezetésben.

  • Varga ezután újabb részletekkel folytatta a földtörvény bírálatát, ami szerinte nem védi eléggé a magyar földet. Azt is hibásnak tartja például, hogy a törvény földhasználatra kényszeríti a gazdálkodókat, és azokat a földeket, amiket nem művelnek, értékesíthetővé teszi. Ez szerinte a spekulánsoknak kedvez, ki tudja miért. A lényeg, hogy a földtörvény koncepciója elfogadhatatlan a Jobbiknak.

  • "Ön óriási tévedésben van, csúsztat végig és szerintem nem is tudja, miről beszél" - kezdte válaszát Budai Gyula, földművelési államtitkár. Például azért, mert a földtörvényt még csak be se nyújtották, így nem is tudja, hogy Varga mit értékelhetett most. Kikérte magának, hogy manipulálták volna a gazdáknak kiküldött kérdőíveket. "Maguk a válaszok is vita tárgyát képzik" - mondta. A lényeg, hogy a kormány még be se nyújtotta a földtörvény normaszövegét, így egyelőre nincs is miről beszélni. Ezt még hosszasan ragozta.

  • A tavaszi-nyári ülésszak utolsó napirend előtti felszólalójaként Rogán Antal szimpla kormánypropagandát folytatva a munkahelyvédelem és a munkahelyteremtés fontosságáról, vagyis Orbán Viktor múlt héten meghirdetett tízpontos programjáról beszélt. Mielőtt szólhatott volna, Jakab házelnök hirtelen fontosnak érezte, hogy csendet csináljon a teremben. Rogán pedig a szimpla reklámtevékenység megkezdése előtt a többiek felszólalására reagált volna, de a Jobbik folyamatos beszólásokkal zaklatta, amire ő röhögéssel reagált.

  • Elsőként Józsa István felszólalására reagált, aki az ő értelmezésében már ismertette is a szocialisták alternatív költségvetését, pedig nem. Ezzel mindenesetre felvezethette a tízpontos programot újra ismertető felszólalását. Ennek ismertetésétől eltekintünk, mert csak elismételte a program már ismert pontjait. Ezután még arról is beszélt, hogy szeretné, ha az ellenzék közgépezés helyett inkábbazt követelné, hogy még több pénzt nyerjen el magyar vállalkozás. "LMP-s képviselőtársaink a láncok és bilincsek iránt olthatatlan perverz vonzalmat éreznek. Stimulálja őket, ha az előjáték közben egyenruhások is vannak" - mondta, és azt is, hogy ha ezt otthon, a négy fal között csinálják, az senkit sem érdekelne. De az LMP egy magyar munkahelyen akciózott.

  • Rogán szerint az LMP-nek az országban élő, a felnőttfilmiparban maradandót alkotó honfitársainkhoz kéne fordulnia szakmai tanácsért, hogy a láncos-bilincses akcióból hogyan lehetne olyat csinálni, amit mindenki élvez.

  • "A középkori úriszékhez hasonlóan jártak el az engedélyező hatóságok a Kossuth téri beruházáskor" - kezdte interpellációját Steiner Pál, kifogásolva, hogy a belvárosi építési hatóság egy nap alatt engedélyezte 78 Kossuth téri fa és cserje kivágását. Ezt az eljárást Szabó Máté ombudsman is kifogásolta, mert nem vizsgálták, hogy át lehet-e ültetni a fákat máshova. Steiner szoborlopásról is beszélt, és arról, hogy a Kossuth tér felújítására szánt pénzből támogathatnák a szegényeket is.

  • Rétvári államtitkár szerint, ha a szocialisták által megkívánt tempóban történnének a dolgok, még a Hősök tere se állna. Másrészt a szocialisták is fel akarták újítani a Kossuth teret, csak nem ment nekik. Amúgy minden törvényes volt.

    Steiner nem fogadta el a választ, és a kisemberek nevében követelőzött. A kormánytöbbség viszont elfogadta. A tér rekonstukciójáról itt olvashat.

  • Volner János hosszú hetek és interpellációja többszöri visszavonása után végre előadhatta nagyívű összeesküvés-elméletét a Malév csődjéről. Eszerint a Malévot a Fidesz és az MSZP vitte direkt csődbe, hogy helyzetbe hozza a Wizzairt, amiben ugye mit keres Oszkó Péter. A gyanút erősíti, hogy a Malév ellen egy Bellum 2000 Kft. kezdeményezett felszámolást, aminek a tulajdonosa barátja Varga Jenőnek, aki egyrészt barátja Gyurcsány Ferencnek, másrészt a Fidesz nevezte ki a Malév felszámoló biztosának.

  • Fónagy János nemzeti fejlesztési államtitkár szerint a kormány sikeres magyar vállalkozások működésében érdekelt, nem abban, hogy kiemelt jelentőségű társaságokat vigyen csődbe. A Malév csődjéről a szocialisták tehetnek, mert sikertelenül privatizálták, ami miatt állandóan állami pénzzel kellett tömni a céget, ez viszont összeegyeztethetetlen az európai joggal. Ez vezetett a csődhöz. "A Malév nem véletlenül ment tönkre" - mondta Fónagy, hiszen az MSZP miatt ment tönkre. Varga Jenőt pedig nem a kormány, hanem a független bíróság jelölte ki felszámolóbiztosnak. Amúgy pedig, ha Volner valamit gyanít, akkor tegyen feljelentést.

    Volner már tett feljelentést, de azt elutasították, tudtuk meg. A választ nem fogadta el, a kormánypártok viszont igen.

  • Az elempés Karácsony Gergely a 62 éves köztisztviselők "kényszernyugdíjazásáról" kérdezte volna Orbán Viktort aki helyett Navracsics Tibor helyett Rétvári Bence válaszol majd. Jakab házelnök, aki nem szokott interpellációk alatt elnökölni, megkérdezte, hogy elfogadja-e a válaszadó személyét. "Interpellációnál?" - értetlenkedett Karácsony, majd az egyszerűség kedvéért igennel felelt. A képviselők az azonnali kérdéseknél utasíthatják el a válaszadót, ha az nem a miniszter. Karácsony a bevezető közjáték után arról beszélt, hogy a kormánynak látszólag nem célja, hogy az idősebb dolgozók dolgozhassanak, a nyugdíjaskorúak nyugdíjazása pedig szerinte elbocsátási hullám.

  • "Sosem szabad elfelejtenünk, hogy mi, akik a kormányzatban dolgozunk, más pénzét költjük" - kezdte válaszát egy túl ritkán hangoztatott igazsággal Rétvári államtitkár. Ezután színes ábrákat mutogatott, amik szerinte azt bizonyítják, hogy a negyvenévesek hagyják el leggyakrabban a köztisztviselői kart, ellenben nyugdíjasból momentán van elég az államigazgatásban. Majd emlékeztetett rá, hogy a jogszabályok szerint a nyugdíjaskort elérő köztisztviselőket fel kell menteni, bár tény, hogy kivételes helyzetben meghosszabbítható kinevezésük. A kormány amúgy ésszerű megoldásra törekszik, ezért sem születtek még döntések a nyugdíjazások ügyében.

    Karácsony nem fogadta el a választ, a kormánytöbbség igen.