no

Orbán itthon tölti fel az akkumulátorait

2012.07.12. 16:15
Hazai nyaralást tervez Orbán Viktor. A miniszterelnök egy keddi interjúban arról beszélt, hogy megviselte a kormányzás két éve, ezért hosszabb időre, két hétre fog szabadságra menni. Az Orbán-család a korábbi években legtöbbször Horvátországban nyaralt, 2009-ben Mexikóban töltöttek el két hetet, amiért az MSZP keményen bírálta a Fidesz elnökét.

„Egyelőre belföldi nyaraláson gondolkodik Orbán Viktor kormányfő és családja” –  mondta az MTI-nek csütörtökön Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Havasi szerint egyelőre annyi biztos, hogy Felcsúton és a Balatonon is pihennek majd.

Orbán tervezett nyaralásáról a sajtófőnök szerdán az Indexnek még azt válaszolta: "Orbán Viktor miniszterelnök végzi a munkáját. A nyári pihenésével kapcsolatban akkor fogunk további tájékoztatást adni, amikor elmegy szabadságra". A Miniszerelnökséget azt követően kerestük meg, hogy Orbán a Hír TV-nek adott keddi interjúban azt mondta: megviselte a kormányzás elmúlt két éve, ezért hosszabb időre, összesen két hétre fog szabadságra menni.

Budapest 2012. július 9. Orbán Viktor az Országgyűlés plenáris ülésén.
Budapest 2012. július 9. Orbán Viktor az Országgyűlés plenáris ülésén.
Fotó: Beliczay László / MTI

Lemerültek az akkumulátorok

A kormányfő a keddi interjúban arról nem beszélt, hogy hol tölti majd a szabadságát, mindössze annyit közölt, szeretne a családjával lenni. A fáradtság okairól azt mondta: „sok romboló erő” jelent meg az országban, így a magyar választók se voltak tisztában azzal, a nagy szolgálatok, a bankok hányszor verték át őket. Orbán szerint a kormány az emberek oldalára állt, ezért ennek a helyzetnek a felszámolása sok vitával járt, sokat kellett dolgozni. Azt mondta: idén eddig két napot, tavaly pedig négy nap szabadságot vett ki. „Mostanra az akkumulátoraim lemerültek”, fogalmazott. Hozzátette: nem arról van szó, hogy pihenni szeretne, hanem, hogy muszáj újratöltenie az akkumulátorait.

Az Országgyűlés rendkívüli ülésszaka csütörtökön fejeződött be, ekkor szavaztak ugyanis a jövő évi költségvetés főbb számairól. A kormányfő további programjairól keveset lehet tudni. A Népszabadság kedden arról írt, hogy Orbán július 16-31-e között tárgyal a Fidesz és a kormány politikai, társadalmi szövetségeseivel. A lap szerint Orbán többek között a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, a KDNP-vel tekinteni át a ciklus második felének fontosabb feladatait. A kormányfő így fel tudja mérni, hogy milyen széles a kormány mozgástere az IMF-tárgyalásokon, amelyek a tervek szerint nyáron indulhatnak el.

A kormányfő szabadsága még tavasszal az Országgyűlésben is téma volt. Márciusban a független képviselők között ülő, a Demokratikus Koalícióhoz tartozó Varju László arról kérdezte a parlamentben Orbánt, hogy idén volt-e már szabadságon. Navracsics Tibor kormányfő-helyettes erre válaszolva azt közölte: a kormányfő egy napot vett ki, amit külföldön töltött, azt azonban azt nem árulta el, hol volt Orbán. Varju ezt követően újabb kérdést tett fel Orbánnak, amire Navracsics áprilisban azt válaszolta, hogy Orbán nem köteles nyilvánosságra hozni a szabadságával kapcsolatos adatokat, a szabadsága idején ugyanis nem lát el közfeladatot.

D KOS20110805004
Fotó: Koszticsák Szilárd

Rövidnadrágban, sportcipőben

Tavaly nyáron, július közepén Orbán a családjával együtt egy hosszú hétvégét, összesen négy napot töltött Horvátországban. A szabadságot nem jelentették be előzetesen, a kormányfő hivatala erről utólag adott tájékoztatást. Néhány nappal később, augusztusban pedig az ellenzék azért támadta a kormányt, mert több miniszter éppen akkor volt szabadságon, amikor újabb tőzsdei válság tört ki Európában. A svájci frank megerősödése (273 forintos szinten volt az árfolyam) komoly problémákat okozott a devizahitelekben eladósodott lakosságnak, illetve az önkormányzatoknak. A válság miatt elhalasztotta például a nyaralását a spanyol és az olasz miniszterelnök is.

Ezekben a napokban szabadságon volt a kormánytagok közül Matolcsy György gazdasági, Fellegi Tamás akkori fejlesztési miniszter, Réthelyi Miklós akkori nemzeti erőforrás miniszter, Martonyi János külügyminiszter, illetve Navracsics Tibor is. Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője az ellenzéki kritikákra reagálva augusztus 12-én azt közölte: „Orbán Viktor folyamatosan dolgozik, kormánytagokkal, szakértőkkel, tanácsadókkal konzultál”. A szóvivő hozzátette: a miniszterelnök ezért nem mehet szabadságra. A kormányfőről ekkor jelent meg egy olyan fotó, amelyen az látható, hogy a Navracsics Tiborral folytatott találkozó előtt rövidnadrágban, sport cipőben lép ki a felcsúti házából.

Bulgária, Mexikó, Adria

A kormányalakítás után, 2010 júniusában Orbán Bulgáriában töltött el egy hetet a családjával. A Blikk az utazásról azt írta, hogy az Orbánék a Fidesz kisbuszával mentek a Fekete-tengerhez, a családi autóban ugyanis nem fértek el heten, a kisbuszt Orbán vezette. A lap szerint az Orbán-családnál már 20 éve hagyomány, hogy minden évben egyszer egy hétre együtt elmennek nyaralni. A legtöbbször eddig Horvátországban voltak, az Adriai-tengert azért is kedvelik, mert Orbán és felesége, Lévai Anikó itt volt nászúton.

Szintén a Blikk számolt be arról, hogy 2009 júliusában az akkori ellenzékben lévő Fidesz-elnök két hetet Mexikóban pihent a családjával. Szijjártó Péter, a párt szóvivője a lapnak azt mondta: Orbán egy barátjánál vendégeskedik egy mexikói városban, azt azonban nem árulta el, hogy Orbán milyen barátjánál, és melyik városban szállt meg. Szijjártó hozzátette: a szállásért nem kellett fizetniük, mivel a barát házában laktak. A Blikk szerint Orbánék a nyaralást maguk fizették, a költségeket a lap 6-700 ezer forintra becsülte. Az akkor kormányon lévő MSZP közleményben bírálta Orbánt, amiért a válság idején luxuskörülmények között nyaralt. A párt kíváncsi volt az utazás pontos költségeire, illetve arra is, hogy ki volt Orbán vendéglátója.

A korábbi években Orbán általában Horvátországban pihent a családjával, például első miniszterelnöksége idején is. Kivételt jelentett 2004, amikor megszületett legkisebb lánya, Flóra. Többször előfordult, hogy Orbán a nagy futballtornák döntőjén is részt vett, ott volt 2004-ben a portugáliai EB-n a portugál-görög döntőn, a 2006-os németországi világbajnokságon pedig Gáspár fiával együtt nézte meg az olasz-francia döntőt.