Fizetésképtelen Heves városa

2012.07.13. 12:23 Módosítva: 2012.07.13. 15:42

Adósságrendezési eljárás indult Heves városának önkormányzata ellen, mondta Balázs Ferenc (Fidesz) alpolgármester. Elmondta, hogy a képviselő-testület döntése alapján az önkormányzat saját maga ellen kérte az eljárás megindítását.

Az alpolgármester nem kívánt bővebb tájékoztatást adni az ügyről, azt mondta, a történtekről hétfőn számol be Csáki Zsigmond, a 12 ezer lakosú település független polgármestere, aki jelenleg szabadságát tölti.

Az MTI úgy értesült, hogy a város önkormányzati számláit kezelő pénzintézet májusban inkasszót nyújtott be, ami lehetetlenné tette a folyó kiadások teljesítését.

Kerestük a város jegyzőjét is, aki azonban a polgármesterhez és az alpolgármesterhez irányított az ügyben.

Tizennyolc település ellen indult eljárás

Esztergom után Heves a legnagyobb város amely ellen adósságrendezési eljárás indult. Összesen már tizennyolc település önkormányzata ellen van folyamatban adósságrendezési eljárás.

Nick, Tiszadersz, Sáta, Nemesvid, Ősi, Gelse, Tiszabő, Tiszabura, Kőtelek, Kiscsécs, Versend, Abádszalók önkormányzata ellen az elmúlt években, Hásságy, Olasz, Gacsály, Salomvár, Seregélyes és Heves esetében pedig idén indult meg a még mindig tartó eljárás, tudtuk meg a Belügyminisztérium sajtóosztályától.

Már év elején nagy volt a hiány

Az önkormányzat február 16-án rendkívüli ülésen tárgyalt a 2012-es költségvetés előkészítéséről. Már akkor kezelhetetlen mértékű, kb 600 millió forintos működési hiányról beszéltek. Az ülésen elhangzott, hogy a 310 millió forintnyi lejárt tartozásra refinanszírozási hitelt kell felvenni.

A polgármester beszámolt a város ellen indított három adósságrendezési eljárás állásáról. Az építési generálkivitelezéssel foglalkozó Bolax Kft. visszavonta az adósságrendezési eljárást, a Styl-Építő Zrt. viszont éppen akkor kezdeményezett eljárást, Heves azonban kifogással élt, ezért a bíróság nem indította meg azt. A város a közétkeztetést biztosító Pensió Kft-nek több mint 100 millió forinttal tartozott, de a cég akkor éppen szüneteltette az adósságrendezést.

A hiány leküzdésére felvázolt tervek között szerepelt a városi intézmények gyors átszervezése, köztük a helytörténeti kiállítóhely és sakkmúzeum megszüntetése, és az épület felajánlása a CBA-nak. Elhangzott, hogy a városnak 238 forgalomképes vagyontárgya van, amelynek nagy része belterületi beépítetlen terület, vagy külterületen lévő szántóföld, amelyek becsült értéke 535 millió forint. A polgármester a testületi ülésen azt mondta: elsődlegesnek tartják, hogy a közalkalmazotti és köztisztviselői béreket kiutalják és a már folyamatban lévő európai uniós pályázatok megvalósuljanak.