Orbán a Facebookon könyörög a nemzeti konzultációért

2012.07.13. 20:50
A magyar válságkezelés vélt sikereiről és a "megtorlással felhagyó" EU-ról beszél júliusi Facebook-üzenetében Orbán Viktor. A miniszterelnök a videó végén kérleli a választókat, hogy töltsék ki a konzultációs kérdőíveket.

Orbán Viktor újra a Facebookon üzent az ország népének. A vidám zenével induló, alig háromperces üzenet elején Orbán a nemzeti konzultációs kérdőívre firkálgat megjegyzéseket, majd a beköszönés után egyből azt állítja, hogy Magyarország lezárt egy nagyon fontos vitát az Európai Unióval.

"Az eurozóna komoly válsággal küzd, nyugdíjcsökkentésekről, bércsökkentésekről, megszorításokról érkeznek hírek" - mondja, majd állítja, hogy ezzel szemben ő és kormánya megvédték a nyugdíjakat és megemelte a béreket.

"Brüsszelnek nem tetszett a bankadó, hogy bevontuk a közteherviselésbe a nagyvállalatokat és azt mondták, nem ésszerű adócsökkentéssel megerősíteni a középosztályt" - idézte fel az elmúlt másfél év történéseit. Szerinte ugyanakkor az EU mostanra "felhagyott a megtorlással", Magyarország pedig "megnyerte a válságkezelésrő szóló brüsszeli vitát". Ezután a kormány a jövőben is megvédheti a nyugdíjakat és még a minimálbért is megemelheti, mondta.

A videó második felében a most futó nemzeti konzultációról beszélt. "Töltsék ki, sokat segítenek. Könnyebb úgy meghozni és megvédeni a döntéseket, ha az ember tudja, hogy ott áll mögötte az ország, vagy a többség" - mondta, és megismételte kérését, hogy minél többen töltsék ki a kérdőíveket.

A 16, erősen irányított kérdésből álló konzultációs kérdőíveket egy hónapja postázták, de mostanáig, a kormány hétfői közlése szerint mindössze 396 ezer darab érkezett vissza. Ez bőven elmarad a korábbi konzultációk nyolcszázezer-egymillió válaszától.