Holtakat és rákos tüdőket tesznek a cigikre

2012.07.13. 16:52

A dohánycégek is elkezdték a felkészülést arra, hogy másfél hónap múlva már csak olyan cigarettásdobozokat gyárthatnak, amelyeken a feliratok mellett képek is megjelennek. A cigarettásdobozok hátulsó oldalán rákos tüdő, műtőasztalon felnyitott mellkas, halottasházban fekvő ember, kiterjedt gégerákról és szájrákról készült felvételek is láthatók lesznek fekete háttér előtt.

Valószínűleg az adta az apropóját annak, hogy az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Facebook-oldalán megjelent egy videó az új feliratokról. A videón Demjén Tibor az Országos Egészségfejlesztési Intézet Dohányzás Fókuszpontjának vezetője azt mondja: nem a képek elrettentőek, hanem azok a betegségek, amelyeket a dohányzás okoz.

A felhalmozott készletek miatt a sokkoló képekkel ellátott dobozok várhatóan csak az év végén jelennek majd meg a boltokban. Decemberig még el lehet adni az eddigi dobozokat, januártól azonban már csak a képes figyelmeztetésekkel lehet forgalmazni cigarettát.

A dohánytermékek képes jelöléséről és az egészségvédelmi bírságról szóló kormányrendelet tavaly decemberben jelent meg. A jogszabályban mindegyik felirat és képes figyelmeztetés is szerepel, amelyeket a gyártóknak kombinálniuk kell majd a dobozokon.

A jogszabály előírja, hogy a képes figyelmeztetéseknek eltávolíthatatlannak, törölhetetlennek kell lennie és a doboz kinyitása után is láthatónak, olvashatónak kell maradnia. Ahogy eddig, ezután is fel kell tüntetni a dobozokon a kátrány és nikotintartalmat, illetve a keletkező szén-monoxid mennyiségét.

A rendelet szerint a fekete, képes figyelmeztetésnek a doboz hátsó oldalának 40 százalékát kell elfoglalnia, így efölött megmaradnak a cigarettásdobozok hagyományos színei és márkajelzései.  (Ausztráliában idén decembertől már csak egyforma olívazöld csomagolásban lehet cigarettát árulni, amelyen márkajelzés sem szerepelhet.)

Januártól nemcsak a képek lesznek elrettentőek, de a cigi ára is. A kedden bejelentett tervek szerint januárban és májusban két lépcsőben emelik a jövedéki adót. Az előterjesztés szerint a törvényjavaslat a cigaretta minimumadójának szálanként 3,5-3,5 forintos, tételes adójának szálanként 1,8-1,8 forint emelését irányozza el. Ez azt jelenti, hogy egy doboz cigaretta ára a kétszeri adóemelés nyomán nagyjából 100 forinttal lehet drágább a mostaninál.