Visszakapta egyenruháját a rendőrpalotára vizelő tábornok

2012.07.13. 10:23
Frissebb (1)

Jogerős ítéletében semmisnek nyilvánította a Fővárosi Törvényszék pénteken azt a – még Forgács Imre által hozott – miniszteri határozatot, amellyel Kiss Ernő nyugalmazott rendőr dandártábornokot eltiltották az egyenruha és a rendfokozat viselésétől. A Fővárosi Törvényszék – miként az első fokon eljáró Fővárosi Munkaügyi Bíróság is 2011 őszén – megállapította: a miniszter nem volt jogosult ennek a döntésnek a meghozatalára, ezt előterjesztésre a köztársasági elnök tehette volna meg.

A tábornok vitatta a 2010 márciusában hozott határozatot, amely azután született meg, hogy Kiss Ernő állította: 2010 februárjában életveszélyes fenyegetést kapott, majd le is ütötték. A nyugállományú rendőr dandártábornok, akit az éjszakai órákban találtak meg vérző fejjel a XII. kerületben, kórházba került. A nol.hu portál értesülése szerint részeg volt.

Kiss Ernő a Központi Bűnüldözési Igazgatóság vezetőjeként azzal került a figyelem középpontjába, hogy 1998-ban levizelte az ORFK Teve utcai épületét; ezt azzal magyarázta, hogy "vízhajtó menedzsertablettát szedett". Ezután – hivatalosan egészségi okokból – menesztették.

Kiss Ernő többször is címlapokra került, többek között azért, mert – miként azt 2010 júniusában a bíróság megállapította – XIII. kerületi rendőrkapitányként 2007. november 23-án hajnalban a járművével ittasan parkoló autókba rohant bele a Petneházy utcában, majd távozott a helyszínről és felettesét úgy tájékoztatta, hogy az autója eltűnt, ellopták. Az ügy egy pontján Kiss azzal keltett feltűnést, hogy állította: nem ő, hanem egy rá megtévesztésig hasonlító ember, az alteregója okozta a balesetet.

Szintén 2010-ben alig egy óra elteltével kétszer is ittas vezetésen kapták a rendőrök a III. kerületben. A dandártábornokot vérvételre előállították, majd miután igazolódott a gyanú, elvették a jogosítványát. A volt főrendőr ekkor ismét autóba ült, de nem sokkal később ismét elkapták, és akkor már a slusszkulcsot is elvették tőle.