Elfogták P. Tamást, a volt Energol-vezért

2012.07.14. 10:12 Módosítva: 2012.07.14. 16:19

A Terrorelhárító Központ (TEK) elfogta a kilencvenes évek olajmaffia-botrányaiban hírhedtté vált P.  Tamást – értesült a hetivalasz.hu.

A hírportál úgy tudja, hogy a férfi ügyét átadták a Nemzeti Nyomozó Irodának (NNI).

A hírrel kapcsolatban megkerestük Bartha Lászlót, az NNI szóvivőjét, aki későbbre ígért tájékoztatást.

DLAPE20120714002
Fotó: Lakatos Péter / MTI

P. Tamás az olajszőkítési ügyek egyik kulcsszereplőjének tartott Energol Rt. igazgató-tulajdonosa volt. A cég ellen 1996-ban indult a nyomozás rossz minőségű termék forgalomba hozatalának gyanújával, majd a vád különösen nagy értékű adócsalással bővült.

1997-ben adtak ki ellene nemzetközi elfogatóparancsot, hosszú ideig ő vezette a legkeresettebb személyek listáját. 2003-ban elévülés miatt megszüntették ellene az eljárást, ezután hazatért.

A rendőrség abban reménykedett, hogy P. információkkal szolgálhat a 1996–1999 közötti robbantásokról, kivégzésszerű leszámolásokról. A hatóságok ugyanis kezdetektől hitték és vallották, hogy az olajügyek összefüggenek a robbantásos-leszámolásos bűncselekmény-sorozattal. A védők szerint azonban soha egyetlen kérdést sem tettek fel a nyomozók a gyanúsítottaknak a robbantásokkal kapcsolatban. Ha volt is összefüggés az illegális olajkereskedelemből befolyt milliárdok és a leszámolások között, azt nem sikerült bizonyítani, vagy ha mégis, akkor az erre vonatkozó adatok nem kerültek nyilvánosságra.

P. Tamás neve 2007-ben, Kármán Irén megverése kapcsán is felbukkant. Az újságíró a kórházban adott interjút, melyben azt állította, „gyengéd szálak fűzték” a férfihez. A Papa néven is emlegetett Sándor István volt nyomozó mutatta be őket egymásnak, szerinte a veréssel P.-nek akart üzenni a volt olajos alvilág.

1991-ben kezdődött az olajozás

Az úgynevezett olajszőkítés a rendszerváltás utáni Magyarország egyik legjobban jövedelmező illegális üzletága volt, szerény becslések szerint a kilencvenes években több százmilliárd forint kár érte a költségvetést emiatt. Az olajügyek 1991-1992-ben kezdődtek, de nagyobb számban 1993-tól jelentkeztek. A visszaélések elkövetésére a motorhajtó gázolaj és a háztartási fűtőolaj, a HTO kettős ára teremtett alkalmat. A két termék minőségileg azonos volt ugyan, ám az utóbbit lényegesen olcsóbban értékesítették. (MTI)