Szomjaznak a vadak Békésben

2012.07.14. 07:49

A hőség miatt szomjazik és gyengül a vadállomány Békés megyében, a Maros-hordalékkúp területén szinte nincs felszíni víz, a vadásztársaságok új itatók építésével próbálnak elegendő vizet juttatni az állatoknak, mondta Valler Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának osztályvezetője. Valler szerint a légköri aszály miatt hajnalban is meleg volt a levegő, nem képződött harmat, ami a vadon élő állatok számára életmentő vízforrás nyáron.

A szakember szerint a megyében tavaly elég nagy volt a szaporodásra alkalmas állatállomány: ősszel a fácánok egyedszáma százezer körül alakult, hasonló volt a mezei nyulaké és harmincezer az őzeké. 2012-ben azonban elmarad a tervezett számtól a vadállomány és szaporulata. A fácáncsibéket tavasszal a késői fagyok tizedelték, a második költést most az aszály veszélyezteti, az őzgidák legyengülnek a víz és a friss zöld hiánya következtében. Egyedül a nyúl vészeli át könnyebben ezt az időszakot, mert az övék szívósabb és szaporább faj.

Az osztályvezető tájékoztatása szerint a megyében 490 ezer hektár a vadászható terület, ebből több mint 200 ezer hektár a felszíni vizekben gyengén ellátott rész. Itt a vadásztársaságok többlet ivóvíz kijuttatásával és új, fóliával bélelt itatóhelyek kialakításával tudnak életmentő mennyiségben vizet juttatni a vadnak. Békés megyében 78 vadásztársaság gazdálkodik, a társaságok kétharmada naponta több alkalommal ad vizet az állatoknak, és 30-32 társaság kényszerül plusz vízfelületek kialakítására a vadállomány védelme érdekében.