Csődbe jutott Heves városa

2012.07.16. 12:38

Akár 1,5 milliárd forint értékű követelést is benyújthatnak a hitelezők a Heves városa ellen megindult adósságrendezési eljárás során – közölte Csáki Zsigmond, a település független polgármestere.

A szállítói tartozás 400 millió forint, illetve egymilliárd forintra rúghatnak a további követelések. A város a következő időszakban csak a minimálisan kötelező szolgáltatásokat tudja biztosítani, olyan szinten, ami kijön az állami normatívából.

Csáki elmondta: a település gyakorlatilag a rendszerváltás óta forráshiánnyal működik és csupán az állam által biztosított, az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került településeknek járó, úgynevezett önhikiből tudták biztosítani a közszolgáltatásokat.

Csáki Zsigmond szerint ez vezetett oda, hogy a 2007-ben fejlesztési céllal kibocsátott kötvényekért kapott pénz egy részét kénytelenek voltak működtetésre felhasználni, miközben folyamatosan csökken az önhiki összege is; most pedig elfogyott a pénz.

A számlavezető pénzintézet is beszüntette a hitelezést, illetve inkasszót tett az önkormányzati számlára a közétkeztetést szolgáltató cég is. Az önkormányzat ebben a helyzetben saját maga kérte az adósságrendezés elrendelését a bíróságtól.

Hangsúlyozta, hogy az erősen korlátozott adóbevételekkel rendelkező város évente 400 millió forinttal pótolja ki a közoktatási normatívát, kistérségi központi orvosi ügyeletet, zeneiskolát működtet, illetve fenntartja az Eötvös József középiskolát, amelybe 40 településről érkeznek a diákok. Mindez nem folytatható a jelenlegi keretek között – fűzte hozzá.

A jogszabályok szerint, most egy adósságrendezési bizottság felállítása következik, amelyben helyet kap a bíróság által az eljárás lefolytatására kijelölt Kelet-Holding Zrt. pénzügyi gondnoka.
Ezt követően, 30 napon belül kell elkészíteni a város válságköltségvetését – mondta Csáki Zsigmond.

Tizennyolc település ellen indult eljárás

Esztergom után Heves a legnagyobb város amely ellen adósságrendezési eljárás indult. Összesen már tizennyolc település önkormányzata ellen van folyamatban adósságrendezési eljárás.

Nick, Tiszadersz, Sáta, Nemesvid, Ősi, Gelse, Tiszabő, Tiszabura, Kőtelek, Kiscsécs, Versend, Abádszalók önkormányzata ellen az elmúlt években, Hásságy, Olasz, Gacsály, Salomvár, Seregélyes és Heves esetében pedig idén indult meg a még mindig tartó eljárás, tudtuk meg a Belügyminisztérium sajtóosztályától.