Ödön
9 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Internetes csaló ellen emeltek vádat Zalaegerszegen

2012.07.16. 15:23
Csalás miatt vádat emelt a Zalaegerszegi Városi Ügyészség egy nagylaki férfi ellen, aki több mint hetven vevőnek nem szállította le az egyik internetes árverési portálon nekik eladott számítógépeket és fényképezőgépeket.

Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség szóvivője az MTI-nek hétfőn elmondta: a 34 éves M. Ferenc 2010 októbere óta munkanélküliként internetes kereskedéssel próbált pénzhez jutni. Az egyik aukciós portálon hordozható számítógépeket és digitális fényképezőgépeket hirdetett meg a kiskereskedelmi árnál mintegy 20 százalékkal alacsonyabb áron, két-három hetes szállítási határidővel.

A vevői által bankszámlákra átutalt pénzt a vádlott felvette, majd annak egy részéből szegedi és makói üzletekben megvásárolta az aukción elkelt termékeket, amelyeket postán küldött el a vevőinek. A 20 százalékos negatív árrés miatt, és mert a pénz egy részét a saját céljaira fordította, a férfi egy idő után már nem tudta leszállítani a megrendelt termékek mindegyikét.

A férfi 2011. január végétől már egyáltalán nem tudta teljesíteni a megrendeléseket, mégis folyamatosan jelentette meg a hirdetéseit, és a vevőitől a pénzt is felvette. A vádlott az áru nélkül maradt vásárlók előtt különböző kifogásokkal védekezett, végül azt ígérte, hogy visszafizeti a pénzt, de ezt nem tette meg.

Három hónappal később az aukciós portál üzemeltetője letiltotta a férfi felhasználónevét, aki ezek után élettársa belépési adatait felhasználva folytatta a csalásokat. Miután az ország több pontján is feljelentések érkeztek ellene, 2011 májusában a szegedi rendőrkapitányságon önfeljelentést tett.

A vádirat szerint a nagylaki férfi alig három hónap alatt összesen 71 sértettől együttesen több mint 5,5 millió forintot vett át, mindössze két ember volt, aki egyéb jogi úton végrehajtást kérve visszakapta az átutalt összegeket. A vádlott jellemzően 70-80 ezer forintot kért az árukért, de volt olyan, akitől több mint 300 ezret vett át, vevői az ország minden részéből voltak.

A férfi ellen a Zalaegerszegi Városi Ügyészség 71 rendbeli csalás, valamint számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény miatt emelt vádat.