Kamera figyel a hajdúböszörményi ravatalozóban

2012.07.17. 11:49

Kegyeletsértő módón figyelik meg az elhunytakat és a gyászszertartásokat a hajdúböszörményi ravatalozóban, írta az egyik olvasónk. Ezzel szemben a temető üzemeltetője viszont azt mondja, szabályosan helyezték el a négy kamerát, ráadásul az elmúlt időszakban elszaporodott sírrongálások miatt nemcsak a ravatalozóba, hanem a temetőbe is raknak térfigyelő kamerákat.

temető
Fotó: olvasónk

„A kamerák kihelyezésére jogunk van, ugyanis a ravatalozó és a temető is magántulajdonban van, a református egyház tulajdona, ami a közforgalomnak is meg van nyitva” – mondta el az Indexnek a közteletőt üzemeltető Paraklétosz Kegyeleti Szolgáltató Nonpofit Kft. ügyvezetője.

Míg a ravatalozóban kimondottan vagyonvédelmi okok miatt szerelték fel a kamerákat, addig a temető részen jelenleg kiépítés alatt áll a térfigyelő kamerarendszer, amely közvetlenül a rendőrségre lesz majd bekötve.

Az ügyvezető szerint a temetőben a sírrongálások mellett előfordult már, hogy piros festékkel öntötték le a sírokat, ellopták a virágokat, a parkoló autókat pedig feltörték. A ravatalozót is kirabolták már, nemrég a hangosító berendezést vitte el valaki. Ezek miatt döntöttek a rendszer kiépítése mellett.

A ravatalozóban lévő kamerákat egy vagyonvédelmi cég figyeli, és ha riasztást észlelnek, rögtön meg tudják nézni a felvételeket, hogy ténylegesen történt-e behatolás. Ez olcsóbb megoldás, hiszen nem kell minden egyes riasztás esetén kihiívni a szolgálatot, ami 12 ezer forintjába kerülne az üzemeltetőnek.

De nem a hajdúböszörményi temető az egyetlen, ahol térfigyelő kamerával próbálják távol tartani a tolvajokat. Több kistelepüléseken, például Patalomban, Niklán, Tikoson valamint Somogyban vagy félszáz településen is működik tárfigyelő kamera, ezekkel figyelik az utcákat és a temetőket. Ahol pedig működik a rendszer, átlagosan 10-30 százalékkal csökken a bűncselekmények száma.