Josef Rohácot biztonságosabb helyre vitték

2012.07.19. 07:51 Módosítva: 2012.07.19. 08:29

Jozef Rohácot nemrég indokolás nélkül átszállították egy másik, Budapesttől több száz kilométerre lévő új, biztonságosabb fegyintézetbe - írta a Magyar Nemzet.

A napilap szerint átszállítása után napokkal a Nemzeti Nyomozó Iroda az Aranykéz utcai robbantás megrendelésével gyanúsította meg P. Tamást. Az ő letartóztatásáról döntő határozat pedig kiadta a Rohác elleni újabb elfogatóparancsot. Ez az ellene szóló újabb kiadatási kérelem alapja. Az újabb eljárásban Magyarország az Aranykéz utcai robbantás miatt kéri kiadatását.

A lap emlékeztetett, az eredetileg Fenyő János médiavállalkozó megölésével gyanúsított Jozef Rohác egyik tavalyi előzetesének meghosszabbítását elrendelő határozat indoklásában a bíró kijelentette: a férfi biztonsága még a legszigorúbb börtönkörülmények között sem garantálható, illetve hogy a Fenyő-ügy vizsgálatát jelenleg is aktívan próbálják megakadályozni befolyásos érdekcsoportok.

A lap szerint a mostani letartóztatási hullámhoz az vezetett, hogy az egykor jó kapcsolatokat ápoló V. László és P. Tamás viszonya megromlott. A két éve titokban folyó vizsgálatból is kiszivároghattak olyan adatok, amelyek arra késztettek néhány alvilági körökben mozgó személyt, hogy információkkal lássák el a hatóságokat. A Heti Válasz szerint a kecskeméti maffiaperben elítélt és jelenleg 12 éve börtönbüntetését töltő Radnai László is beszélhetett a rendőrségnek az Aranykéz utcai robbantásról és Prisztás József meggyilkolásáról. Erre utalhat, hogy Radnai Lászlót nemrég a Nemzeti Nyomozó Iroda Aradi utcai székházába szállították.

A Radnai László által vezetett Conti Car és a P. Tamás irányítása alatt működő Energol is az olajszőkítési üzletből nőtt ki. Az Energol irányítói között már a cég perének 2007-es befejezése előtt látszottak ellentétek, P. Tamás és Drobilich Gábor a bíróság folyosóján esett egymásnak. A Magyar Nemzet szerint a kiszabott szabadságvesztését le nem töltő P. Tamás vigyázhatott társai pénzére.

Az olajozás mint gazdasági bűncselekmény mára elévült, de a maffiahálózatok kiépítését kísérő korrupciós, drogkereskedelmi és emberölési esetek még büntethetők.