Csatáry: Tipikus közigazgatási munkát végeztem

2012.07.20. 07:58
Nem volt kellemes feladat a németekkel együtt dolgozni 1944-ban Kassán a háborús bűnökkel vádolt Csatáry László szerint. A Magyar Hírlapnak adott interjúban azt mondta, kétszer járt a gettókban.

"Elképzelésem sincs. De erre a kanadai nyomozók sem találtak világos magyarázatot, pedig ők 1995-től két éven át kutakodtak a magyar és a csehszlovák levéltárakban. Mindössze egy újságcikkre bukkantak, s az alapján közölték velem is" - válaszolta a háborús bűnökkel vádolt Csatáry László a Magyar Hírlapnak adott interjúban arra a kérdésre, tudja-e, miért ítélték halálra.

Nem volt kellemes

Csatáry azt mondja, "tipikus közigazgatási munkát végzett", például útleveleket állított ki rendőrségi fogalmazóként 1942 és 1944 között. "Március 17-én, 1944-ben Richter ezredes parancsnoksága alatt egy csapat német költözött az egyik kassai házba" - mondja, őt pedig kinevezték tolmácsnak a németek mellé, mert ő beszélte legjobban a nyelvet. Szerinte ez "nem volt kellemes feladat".

"Zágony György kollégám és barátom pedig úgy került a börtöncellájukba, hogy az utcán néhány dehonesztáló megjegyzést tett Hitlerre, hozzátéve, a háborút biztos el fogja veszíteni. Richterék közölték, a foglyokat Dachauba szállítják. Akkor én elmentem az ezredeshez, és arra kértem, engedje el őket, mire azt felelte, majd gondolkodni fog az ügyön. Végül két nap múlva kijöhettek, ám mi azonnal leszereltük őket, nehogy megint bajuk essék" - említ egy példát arra, miért nem volt kellemes.

A németek voltak a vezetők

Csatáry saját bevallása szerint kétszer-kétszer ját a téglagyári és a belvárosi gettókban, ahol szerinte a németek voltak a vezetők, tagdja tehát, hogy neki vezető szerepe lett volna. Sőt, azt mondja, zsidók bújtatásában is szerepet játszott. "Kassa mellett áll a Bankó-hegy, amelynek az oldala szabályosan ki volt lyuggatva. Ott bujkáló zsidók éltek. Bár a detektívek tudták, hogy ott vannak, mi nem engedtük őket oda, így ők megmenekültek, s később el tudtak jutni Szlovákiába" - állítja.

Csatáryt emberek törvénytelen kínzásával megvalósított háborús bűntettel gyanúsítják. A Simon Wiesenthal Központ adatai szerint Csatárynak 1944 tavaszán kassai rendőrparancsnokként kulcsszerepe volt 15 ezer zsidó deportálásában.