Nándor
3 °C
16 °C

Harsogott a cigánybűnözés

2012.07.23. 23:44 Módosítva: 2012.07.24. 13:45
A "cigánybűnözés" és a gyűlöletkeltés ellen is tartottak demonstrációkat hétfőn Pécsen Bándy Kata rendőrségi pszichológus meggyilkolása miatt.

A Facebook közösségi portálon szervezett megmozdulások egyikét a "romló közbiztonság", a "cigánybűnözés" miatt, a halálbüntetés visszaállításáért hirdették meg. A másikat meg azért, hogy ne bélyegezzék meg a cigányságot a mostani gyilkosság miatt.

Négyszázan a romák ellen

A fáklyás felvonulás este nyolc órakor, a Hungária út és a Nagy Jenő utca sarkától, azon söröző közeléből indult, ahonnan július 8-án hajnalban Bándy Kata egyedül próbált hazajutni, de otthonába már nem érkezett meg.

A tüntetés résztvevői fáklyákkal, piros-fehér-zöld, illetve árpádsávos zászlókkal és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom lobogóival a kezükben, jelentős rendőri kíséret mellett vonultak végig a belvároson. A demonstrálók ezután a romák által sűrűbben lakott Felsővámház utcába mentek, ahol néhányan azt kiáltották a kapualjakban, ablakokban, kőkerítések tetején szemlélődőknek, hogy "Most legyen nagy a pofátok!", majd több tucatnyian kezdték skandálni, hogy "Cigánybűnözés, cigánybűnözés, igenis van cigánybűnözés!".

A tüntetők útjuk végén, Bándy Kata egykori lakóhelyére, Ledina városrészbe mentek, ahol meghallgatták a szervezőket, amint megköszönik a részvételt, majd néhány perces néma főhajtás után elénekelték a Himnuszt, és szétszéledtek.

Az MTI által megkérdezett rendőrségi források induláskor négyszázra becsülték a demonstrálók számát, közben a felvonulókhoz még sokan csatlakoztak. A tüntető tömeg tagjainak nagy része férfi volt, sokan fekete ruhát és bakancsot viseltek. Az eseményen megjelent a Jobbik több politikusa, köztük Németh Zsolt országgyűlési képviselő, Barkó Béla, a párt Baranya megyei elnöke és Gyimesi Gábor pécsi önkormányzati képviselő is.

Ötven ellentüntető

Ezt megelőzően civilek tartottak békés demonstrációt a gyűlöletkeltés ellen, a megmozdulást az általuk szélsőségesnek nevezett esti tüntetés miatt szervezték.

A Pécsi Tudományegyetem Rókus utcai bejáratánál mintegy ötvenen gyűltek össze este hét órára, sokan kisgyerekekkel érkeztek. A szervezők vadvirágot osztottak minden résztvevőnek, többségük fekete szalagot is tűzött magára. Többen "a cigányság nem bűnözés" és "mindenki a saját tettéért felelős!" feliratú transzparenseket tartottak a magasba.

Bokrétás Ildikó civil aktivista az MTI helyszíni tudósítójának azt mondta: "Mindenkit megrázott Bándy Kata halála, de egy ilyen brutális bűncselekményről még nem lehet, és nem is szabad általánosítani, nem lehet egy csoportra rámondani, hogy annak minden tagja bűnöző".

A demonstrálók néhány rendőr kíséretében a Hungária útig sétáltak, ahol az este nyolc órára meghirdetett tüntetés résztvevői gyülekeztek.

Eltemették Bándy Katát

Eltemették hétfőn Szekszárdon Bándy Katát. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Pécsen meggyilkolt pszichológusát több százan kísérték utolsó útjára az alsóvárosi temetőben. A római katolikus szertartáson a szekszárdi születésű áldozat halálát Sebestyén Molnár Árpád lelkész értelmetlennek és igazságtalannak nevezte. A ravatalnál a család és a hozzátartozók mellett egy-egy szál virággal munkatársak, barátok, ismerősök rótták le kegyeletüket.