Háromszáz kilométeren át üldöztek egy szlovák autót

2012.07.23. 13:50 Módosítva: 2012.07.23. 14:34
Székesfehérvártól a horvát-szlovén határig üldöztek a rendőrök egy szlovák rendszámú autót, amelynek a vezetője fizetés nélkül hajtott el egy benzinkútról, majd menekülés közben áttört több sorompót.

Vasárnap este, nem sokkal nyolc óra után egy kék Skoda Fabia megállításához kérték a somogyi rendőrök a zalaiak segítségét. A szlovák rendszámú autóban egy férfi ült, aki korábban az M7-es autópálya mellett, Székesfehérvár közelében 14 ezer forintért tankolt egy benzinkúton, de fizetés nélkül, nagy sebességgel továbbhajtott az autópályán a horvát határ felé.


Fehérvár-Bregana nagyobb térképen való megjelenítése

A zalai rendőrök megpróbálták feltartóztatni az autót, biztosították a két letenyei határátkelőt, és értesítették a horvát és a szlovén hatóságokat is.

A menekülő autó sebességére és a többi közlekedő biztonságára való tekintettel a rendőrök csak kísérni tudták a szlovák kocsit, azt megállítani nem lehetett. Az autópályán megpróbálták lassításra bírni, de a sofőr még a rendőrautóra is „ráhúzta” a kormányt, hogy egérutat nyerjen.

Az ámokfutó a letenyei autópálya-átkelőhöz érve fékezés nélkül, a sorompót áttörve áthajtott Horvátországba. A szlovák autó az áttöréskor a forgalmi sáv melletti asztalt az ellenőrző fülke oldalának vágta, amitől az beszakadt, oldalsó üvegei kitörtek.

A háromsávos átkelő egyik sávjában autó állt, így az üldözöttet „felelősséggel feltartóztatni itt sem volt lehetséges” – közölte a rendőrség.

A horvátországi Muraköz megye rendőrkapitányságának internetes oldalán az áll: a határon 20.41-kor átszáguldó, Zágráb felé hajtó autót azonnal üldözni kezdték a horvát rendőrök, de a sofőr a fény- és hangjelzések ellenére sem állt meg. Az ámokfutó kocsijával a muracsányi (Goričan) fizetőkapu, majd Zágráb előtt, a Sveta Helena-i fizetőkapu fémsorompóját is áttörte, majd a horvát fővárost délről elkerülő autópályaszakaszon már újabb rendőrségi egységek is üldözték.

A hajsza egészen a horvát-szlovén határig, Breganáig tartott, ahol az üldözött a fizetőkapu sorompóját átszakítva a kerítésnek és egy fémoszlopnak ütközve állt meg. A kocsit vezető 22 éves szlovák férfit a horvát rendőrök őrizetbe vették, és eljárást indítottak ellene.

Az üldözés és a határáttörés során az autópályán és a határátkelőn sem sérült meg senki. Az ügyben a Zala megyei rendőr-főkapitányságon közúti veszélyeztetés, rongálás és tiltott határátlépés bűncselekmények gyanúja miatt büntetőeljárást kezdeményeztek, és felvették a kapcsolatot a horvát rendőrséggel.