Nyomoznak a Csatáry ellen tüntetők adatainak közzététele miatt

2012.07.23. 16:57

Közösség elleni izgatás miatt nyomozást indított a rendőrség azzal kapcsolatban, hogy szélsőjobboldali portálok nyilvánosságra hozták a háborús bűntett elkövetésével gyanúsított Csatáry László letartóztatásáért tüntetők személyes adatait. Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője hétfőn azt mondta: az üggyel kapcsolatban a IX. kerületi kapitányságra érkezett feljelentés, a rendőrség vizsgálja a benne foglaltakat.

A nyomozó ügyészek szerdán háborús bűntett elkövetésével gyanúsították meg és vették őrizetbe Csatáry Lászlót a második világháború idején egy kassai gyűjtőtáborban elkövetett cselekményei miatt. Néhány órával később a Budai Központi Kerületi Bíróság Csatáry László házi őrizetbe helyezéséről döntött. A 97 éves férfit emberek törvénytelen kínzásával megvalósított háborús bűntettel gyanúsítják.

A náci bűnösök után nyomozó Simon Wiesenthal Központ szerint Csatáry 1944 tavaszán Kassán rendőrparancsnokként kulcsszerepet játszott 15 700 zsidó Auschwitzba deportálásában.

Még az ügyészségi döntés előtt, múlt hétfő délután néhány tucatnyian követelték Csatáry László letartóztatását a férfi feltételezett budai lakása előtt. A résztvevők a ház bejáratát transzparensekkel vették körbe, amelyekre egyebek mellett azt írták: "Soha nem felejtünk", illetve "Utolsó esélyünk az igazságszolgáltatásra", majd bementek a házba, és áthúzott horogkeresztet ábrázoló matricákat ragasztottak a lakás ajtajára és a lépcsőházba.

Egy szélsőjobboldali honlapon 100 ezer forintnyi készpénzjutalmat, "vérdíjat" ajánlottak azoknak, akik a Csatáry László letartóztatását sürgető tüntetés résztvevőiről érdemi információkkal tudnak szolgálni. Hamarosan nyilvánosságra hozták a szervezők többségének és több résztvevőnek a személyes adatait, lakcímét, telefonszámát, internetes elérhetőségét.

Pénteken a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) azt közölte, hogy a gyülekezési szabadság jogának megsértése és különleges személyes adattal való visszaélés miatt a Legfőbb Ügyészségen feljelentést tettek. Vasárnap a Demokratikus Koalíció rendőrségi fellépést sürgetett a háborús bűnökért 64 éve Csehszlovákiában elítélt Csatáry László budapesti lakása előtt tüntetők biztonságának megóvásáért.