Orbán: Zéró tolerancia az antiszemitizmussal szemben

2012.07.23. 10:49

A zéró tolerancia elvét hangsúlyozta az antiszemita és a romaellenes megnyilvánulásokkal szemben Orbán Viktor miniszterelnök a Focus című német hetilapnak adott interjújában, amely az újság hétfői számában jelent meg.

A Csatáry-üggyel kapcsolatban Orbán kijelentette: "Magyarország az európai jogi hagyományt követi", amelynek értelmében "az emberiség elleni bűncselekmények nem évülnek el". Arra a felvetésre, hogy a társadalom megosztott, a miniszterelnök hangsúlyozta: több dolog köti össze a magyarságot, mint amennyi szétválasztja.

"Egyetértünk abban, hogy a sikernek és a társadalmi elismertségnek a munkán kell alapulnia", és egyetértés van abban is, hogy "mindenki felelős a saját sorsáért". Továbbá "nem szeretjük, ha valaki külföldről beleszól az életünkbe" - mondta Orbán Viktor.

A nyomozó ügyészek szerdán háborús bűntettel gyanúsították meg és őrizetbe vették a 97 éves Csatáry Lászlót, a második világháborúban egy kassai gyűjtőtáborban elkövetett cselekményei miatt. Néhány órával később a Budai Központi Kerületi Bíróság Csatáry László házi őrizetbe helyezéséről döntött. A náci bűnösök után nyomozó Simon Wiesenthal Központ szerint Csatáry 1944 tavaszán Kassán rendőrparancsnokként kulcsszerepet játszott 15 700 zsidó Auschwitzba deportálásában.