Orbán ellenforradalmi kísérleteket lát

2012.07.24. 15:39
Orbán Viktor szerint a kormány nem végezett jó munkát, mert nem tudta érthetőn elmagyarázni a felsőoktatási reform céljait. A kormányfő miután találkozott a Fidesz ifjúsági szervezetének vezetőivel, azt mondta: ellenforradalmi kísérletek zajlanak a felsőoktatásban. Példaként említette, hogy ombudsman kedden a hallgatói létszámkeretről szóló kormányhatározat visszavonását kérte.

Ellenforradalmi kísérletek zajlanak a kormány felsőoktatási terveivel szemben, mondta Orbán Viktor kormányfő kedden a Fidelitas tagjai előtt elmondott beszédében. A kormányfő az A38-on előbb a Fidesz ifjúsági szervezetének vezetőivel tartott zárt körű egyeztetést, majd pedig a Fidelitas közel száz tagja előtt egy órát beszélt többek között a felsőoktatásról. A kormányfő beszédét újságírók is végighallgathatták.

Ágh Péter, a Fidelitas elnöke az Indexnek a kormányfő előadása után azt mondta: a zártkörű megbeszélésen a fiatalokat érintő kérdésekről beszéltek, nem kerültek szóba többek között az IMF-tárgyalások sem. A megbeszélésen a Fidelitas azon vezetői voltak jelen, aki parlamenti képviselők is egyben. Többek között Mihalovics Péter, Navracsics Tibor kormányfő-helyettes kabinetfőnöke, Zsiga Marcell, illetve Koszorús László. A kormány részéről pedig Orbánon kívül Giró-Szász András kormányszóvivő volt jelen a zárt körű találkozón.

"Nem végeztünk jó munkát"

A kormányfő a Fidelitas tagjai előtt elmondott nyilvános beszédében az ellenforradalmi kísérletek közé sorolta például Szabó Máté ombudsman keddi állásfoglalását, amelyben a hallgatói létszámkeretről szóló kormányhatározat visszavonását kérte. Orbán szerint ide tartozott néhány rektor is, akik azon a véleményen vannak, hogy halasszák el a felsőoktatás átalakítását. A kormányfő Szabó Mátén kívül nem említett más neveket, akik korábban hasonló véleményt fogalmaztak meg.

05
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Az ellenforradalmi kísérletekről azt mondta: a célvitából eszközvitát csináltak, vagyis nem a célokról, hanem a részletkérdésekről folyt a vita. "Ez azt jelenti, hogy politikailag nem végeztünk jó munkát" – mondta Orbán. Ezt követően hosszan beszélt arról, hogy az oktatási rendszert a kor kihívásaihoz kell igazítani. Jelenleg ugyanis több ezer olyan diplomás fiatal van, akiknek van egy papír a kezében, ami azonban nem ér semmit.

Orbán szerint ez csalódáshoz, külföldre vándorláshoz vezetett, valamint rossz társadalmi folyamatokat eredményezett. Az új rendszert azért kell minél előbb bevezetni, hogy az egyetemekről ne kerüljenek ki újabb csalódott évfolyamok - mondta. Orbán szerint az átalakításhoz a kormány megfelelő demokratikus felhatalmazással rendelkezik, az egyik korábbi nemzeti konzultáción ugyanis a válaszolok jelentős arányban támogatták a kormány elképzeléseit.

03

"A tandíjnak ellensége vagyok, és az is maradok" - mondta. Ezzel arra utalt, hogy a tandíj helyett diákhitellel (egy hosszú lejáratú kölcsönnel) biztosítja a kormány, hogy a szegényebbek is finanszírozni tudják a tanulmányaikat. Beszélt arról is, hogy kedd este hozzák nyilvánosságra a felvételi ponthatárokat, amiből a kormány látni fogja az egyes egyetemekre hányan jelentkeztek, illetve mely egyetemeket kerülik a diákok. Utóbbiakat nem fogja támogatni a kabinet a jövőben – mondta. Hozzátette: a szerdai kormányülésen napirenden lesz a téma. A kormányfő azt azonban nem résztelezte, hogy pontosan miről szól majd az előterjesztés.

Öreg partizán az úttörők előtt

Már az államadósság lefaragását célzó 2010-es Széll Kálmán terv meghatározta, hogy az állam elsősorban a természettudományos és a műszaki képzéseket támogassa, míg a munkaerőpaci szempontból kevésbé hasznosítható képzésekre fölöslegesen ne áldozzon pénzt. A kormány elképzelése szerint, aki népszerű jogi vagy gazdasági képzésre akar menni, az fektessen be a jövőjébe, azaz maga fizesse meg a képzése költségét. A mostani felvételi időszakra így 2011-hez képest közel 15 ezerrel csökkentették az állam által finanszírozott képzési helyek számát. Ezen belül jelentősen növelték a műszaki, informatikai, agrár és egészségtudományi helyek számát, míg jogi vagy gazdasági képzésekre alig néhány száz tandíjmentes helyet hagytak meg.

04

A felsőoktatási kérdéseken kívül a kormányfő arról is beszélt, hogy a jelenlegi gazdasági válság miatt átalakulóban van a világ. Szerinte azonban a következő években nem fog egy stabil világrendszer kialakulni, így izgalmas kihívások várnak a jelenlegi fiatalokra. Orbán többször is tegezte a jelen lévőket, néha azonban átváltott magázódásra. Az elmúlt hetek nyilvános megszólalásaihoz képest, Orbán könnyedebben fogalmazott, beszédét például azzal kezdte, hogy nehéz helyzetben van, mert ha a fiatalok előtt stílushibát vét, akkor könnyen úgy járhat, mint egy öreg partizán az úttörők előtt. A magyar gazdasági helyzet ismertetését úgy vezette fel: "A fő kérdés, hogy mi a fészkes fene történt Magyarországon".

Orbán július 16-31. között azokkal a politikai és társadalmi szervezetekkel konzultál, amelyekkel a Fidesz a 2010-es parlamenti választások előtt szövetségi szerződést írt alá. A kormányfő múlt hétfőn a KDNP vezetőivel, kedden a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökségével, pénteken a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnökével tárgyalt.