Fegyelmi indult Keller László ellen

2012.07.24. 15:25 Módosítva: 2012.07.24. 20:51

Keller László kizárása mellett döntött az MSZP Pest megyei etikai szervezete. Az eztigyhogy című blogon jelent meg a hír, amelyről az érintettek nem akartak beszélni, azonban az eljárás tényét Keller László az Indexnek megerősítette. A blog szerint a megyei etikai testületben 6:1 arányban szavaztak a tagok Keller kizárása mellett.

Hogy valóban kizárják-e az egykor befolyásos szocialista politikust, arról ősszel dönt a párt országos etikai bizottsága, amely másodfokon tárgyalja majd az ügyet. Keller úgy tudja, hogy a testület legkorábban szeptemberben ülhet össze. Bárándy Gergelyt, a bizottság vezetőjét nem sikerült elérnünk.

Keller László az Országgyűlésben 2009. októberében
Keller László az Országgyűlésben 2009. októberében
Fotó: Kovács Tamás

Arról, hogy miért indult etikai eljárás Keller ellen, nem árultak el az MSZP-sek részleteket. Keller László azt mondta, hogy a jogerős ítéletig nem akar a sajtóban hadakozni. Az eztigyhogy blog szerint a fő vád Keller ellen, hogy szidta Both János egykori váci polgármestert, a párt egyik megyei elnök-jelöltjét, a tavaszi tisztújítás idején.

„Pártbéli forrásaim szerint Keller ellen azért indult eljárás, mert a legutóbbi tisztújítás során az egyik Pest megyei elnök-jelölttel (az egykori váci polgármester, Both Jánossal) kapcsolatban több nyilvános fórumon is rendszeresen és „meglehetősen negatívan” nyilatkozott, vádaskodott. Ez pedig a régi és a módosított alapszabály szerint is megengedhetetlen.” – írja az eztigyhogy.

„Saját szempontú töredékeknek nincs értelmük” – mondta az Indexnek Keller, amikor arról kérdeztük, hogy miért akarják kizárni. Szerinte az ellene eljárást kezdeményezők nem mutattak be bizonyítékokat, ő azonban kész „mindent teríteni”, amint meghozzák a jogerős döntést további sorsáról.

Keller az Indexnek arra is utalt, hogy kész bíróságon is megvédeni az igazát. „Ha kikényszerítik, akkor bemutatom a sajtónak, hogy mi történik” – mondta még. Keller azt mondta, hogy remélte, hogy az egész ügy nem kerül a sajtó elé, hanem a párton belül sikerül rendezni, azonban „ezek szerint mások ezt nem így gondolják”. Az MTI-nek azt mondta a politikus, hogy a történteket mélységesen igazságtalannak és erkölcstelennek tartja.

Megkerestük Both Jánost is, aki szintén nem avatta be az Indexet a részletekbe. Az eztigyhogy szerint Bothról mondott rosszakat Keller, és ezért indult az etikai eljárás. Both ezt nem erősítette meg az Indexnek, csak annyit mondott, hogy „etikai probléma merült fel” és ezt a „párton belül kell tisztázni”.

Keller László

Keller László 1994-től 2010-ig volt az MSZP parlamenti képvislője volt. A Horn-kormány második felében a népjóléti tárca államtitkára volt, a Medgyessy-kormány idején pedig a Miniszterelnöki Hivatalban volt államtitkár, és az előző kormány korrupciós ügyeinek felgöngyölítése volt a feladata. 2008-2009-ben a pénzügyminisztérium államtitkára volt. 2006-2008 között Törökbálint polgármestere volt.