Minden kétszázadik bűnöző rendőr

2012.07.25. 08:45
A Legfőbb Ügyészség friss statisztikái szerint 2010-ről 2011-re kiugróan megnőtt a rendőrök által elkövetett korrupciós bűncselekmények száma. Az összes regisztrált bűncselekménynek csak 0,26 százaléka írható a rendőrök számlájára, vagyon elleni bűncselekményeknél például alig találni rendőr elkövetőket. A hatóságok tudomására jutott korrupciós bűnöknek viszont az egyhatoda mögött rendőrök állnak.

Nem tett jót a rendőrség megítélésnek annak a négy vezető beosztású rendőrnek az ügye, akiket június elején vett őrizetbe az ügyészség V. László ügyével kapcsolatban. Két, azóta menesztett főtisztet vezető beosztású hivatalos személy által folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel gyanúsítottak meg, két nappal később a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni főosztályának vezetőjére, valamint az NNI kiemelt ügyek osztályának felderítőjére csaptak le a nyomozók. A gyanú szerint több százezres, illetve milliós havi fizetést kaptak éveken keresztül azért, hogy megvédjék V. László szórakozóhelyeit. Pintér Sándor belügyminiszter később egy sajtótájékoztatón kijelentette: szigorításokra nincs szükség, de az ellenőrzéseket hatékonyabbá kell tenni.

A Legfőbb Ügyészség a napokban jelentetett meg honlapján egy 45 oldalas összeállítást "Bűnelkövető rendőrök és az általuk elkövetett bűncselekmények a 2007-2011-es években" címmel. A statisztikákba csak az úgynevezett regisztrált bűncselekmények kerülnek be, tehát azok, amelyek a hatóságok tudomására jutottak, és csak akkor, ha a nyomozás már be is fejeződött, néha évekkel a bűn tényleges elkövetése után. A korrupciós bűncselekményeknél nagy a látencia, de a most közzétett statisztikák mindenesetre emelkedő tendenciát mutatnak ki.

Összességében nem sok rendőrből válik bűnöző. 2011-ben 609 bűnelkövető rendőrt regisztráltak, az összes bűnelkövetőhöz mért arányuk csak 0,5 százalék. Számuk még csökkent is 2010-hez képest, amikor 843-an voltak. Tavaly 1149 bűncselekmény mögött álltak rendőrök, ez mindössze 0,26 százaléka az összes bűncselekménynek.

A korrupciós bűncselekményeknél azonban már mások az arányok: 2011-ben összesen 738 ilyet regisztráltak, és ebből 116-nak, vagyis 15,7 százaléknak rendőr volt az elkövetője. 110 esetben hivatali vesztegetésről volt szó, a maradék 6-ban befolyással üzérkedésről. A 116 több mint duplája a 2010-ben regisztrált rendőri korrupciós bűncselekmények számának, az 59-nek.

Egyes, a társadalom egészében egyébként gyakorinak számító bűncselekmények nem jellemzőek a rendőrökre. A 2011-ben regisztrált összes bűncselekmény  56,8 százaléka vagyon elleni volt, míg a rendőrök által elkövetett bűncselekményeket nézve csak 5 százalék ez az arány. A 256 175 vagyon elleni bűncselekményből mindössze 58 volt olyan, amelyet rendőr követett el. Ritkán számoltatnak el rendőröket közlekedési bűncselekmények miatt is. 2011-ben 33 ilyen eset volt, ebből 22 ittas járművezetés.

Rendőrök az elmúlt években legnagyobb számban és arányban katonai bűncselekményeket követtek el, 2011-ben például 426-ot. Hivatali visszaélés miatt 280 rendőr által elkövetett bűncselekmény ügyében nyomoztak tavaly. 2011-ben 23 hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás és 5 jogellenes fogvatartás miatt nyomoztak rendőrök ellen.