Megesik, hogy esik

2012.07.25. 06:32

Az esti órákhoz hasonlóan szerdán egyre többfelé várható csapadék – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján. Az OMSZ szerdára az ország valamennyi megyéjére kiadott első- vagy másodfokú figyelmeztetést a várható heves zivatarok, illetve felhőszakadás miatt, ezért nem tanácsos esernyő vagy esőkabát nélkül utcára menni.

Éjfélig a Dunántúlon, a déli és középső megyékben területi átlagban összességében 20 mm feletti csapadék várható, rendkívül nagy területi változékonyság mellett. Előfordulhatnak záporok és zivatarok, emiatt néhol akár 50-60 mm feletti mennyiséget adó heves záporeső is lezúdulhat rövid idő alatt.

Az időjárást továbbra is az észak felé araszolgató magassági hidegörvény határozza meg, emiatt alakulhatnak ki hevesebb zivatarok. Keleten, északkeleten szupercellák is létrejöhetnek.

Jég is eshet

Az eső mellett helyenként akár 2 cm-esnél is nagyobb méretű jégdarabok eshetnek, és viharos 60-80 vagy akár 90 km/h-s széllökések is előfordulhatnak a környezetükben. Erre inkább a középső és keleti tájakon van nagyobb esély.