Gyurcsány szerint alávaló az ügyészség

2012.07.26. 10:19
Pénteki közleményében az ügyészség azt írta, hogy „bizonyítottság hiányában” szüntette meg a nyomozást Gyurcsány Ferenc ellen Sukoró-ügyben. A volt miniszterelnök viszont azt írta, hogy a hivatalos határozat szerint bűncselekmény hiányában szüntették meg a nyomozást.

„A Központi Nyomozó Főügyészség a vádemeléssel egyidejűleg bizonyítottság hiányában – mivel a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése és az eljárás folytatásától sem várható eredmény – megszüntette a Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, országgyűlési képviselő ellen hivatali visszaélés bűntette miatt folytatott nyomozást” – állt az ügyészség közleményében pénteken, amikor bejelentették, hogy megszüntették a nyomozást Gyurcsány ellen a Sukoró-ügyben.

Ami miatt nyomoztak

2008. május 21-én, az Országgyűlés Nándorfehérvári termében találkozott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter Joav Blum és Fred H. Langhammer üzletemberekkel. A tanácskozás témája a Sukoróra tervezett gigantikus szálloda-kaszinó-sportkomplexum volt, ami a nagyságrendjét tekintve az Audi győri vagy a Mercedes kecskeméti beruházásán is túltett volna.

A sukorói öböl (Fotó: Civertan
A sukorói öböl (Fotó: Civertan / legifoto.com)
Fotó: civertan.hu

Ez a tanácskozás áll az ügy középpontjában. A kormány utólag úgy magyarázta, kiemelkedő érdek volt a nemzetgazdasági szempontból is jelentős, több ezer munkahelyet teremtő beruházás megvalósulása. A nyomozás arról szólt, a tanácskozáson történtek az államnak milliárdos kárt okozó hivatali visszaéléssorozat kulcsmomentumai voltak, ami felveti az ügyben közbenjáró miniszterelnök büntetőjogi felelősségét. A feljelentést Schiffer András, az LMP politikusa tette 2009-ben.

Gyurcsány Ferenc csütörtök reggeli Facebook-bejegyzésében azonban arról ír, hogy megkapta a Központi Nyomozó Főügyészség határozatát, amiben arról értesítették, hogy a Sukoró-ügyben megszüntetik az ellene folytatott nyomozást. A most megküldött hivatalos határozatban viszont nem az áll, hogy bizonyítékok hiányában szüntetik meg a nyomozást, hanem az, hogy „a nyomozást a Be. 190. §-a (1) bekezdésének b) pontja alapján –  mivel a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése és az eljárás folytatásától sem várható eredmény – megszüntetem”.

„Miközben tehát a Főügyészség saját kommunikációjában bizonyítékok hiányára hivatkozott (azaz azt sugallta, hogy elkövettem a bűncselekményt csak a vádhatóság nem tudja bizonyítani azt), a hivatalos határozat ezzel szemben egyértelműen bűncselekmény hiányát állapítja meg” – írja Gyurcsány Ferenc. „Korábban azt mondtam, hogy alávaló módon viselkedett a főügyész, Polt Péter. Ahogy látom, ez a főügyészségre is igaz” – tette hozzá. Szerinte a főügyészség is politikai „mószerolásba” kezdett, ezért tisztességtelen és alkalmatlan.

„Akkor most megnézzük, hogy miként vehetek elégtételt a Főügyészségen” – hagyta nyitva Gyurcsány a kérdést, hogy vajon lesz-e folytatás.

Egymásnak feszülő bizonyítékok vannak pro és kontra

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője elmondta, hogy ha valakivel szemben a Gyurcsány Ferenc által is hivatkozott pont alapján szüntetik meg a nyomozást, az azt jelenti, hogy olyan egymásnak feszülő bizonyítékok vannak pro és kontra, hogy nem lehet egyértelműen állást foglalni, nem bizonyított a cselekmény, ezért szüntették meg bizonyítottság hiányában a nyomozást.

IMG 8820
Fotó: Nagy Attila

A büntetőeljárásról szóló törvény vonatkozó paragrafusa szerint az ügyész a nyomozást az a) pont szerint akkor szünteti meg, ha a cselekmény nem bűncselekmény, a b) pont szerint, ha a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásáról sem várható eredmény.

Keresztes Imre főügyész július 20-án közölte, hogy bizonyítottság hiányában megszüntette a Központi Nyomozó Főügyészség a Gyurcsány Ferenc ellen hivatali visszaélés bűntette miatt folytatott nyomozást a Sukoró-ügyben. Akkor a főügyész arról tájékoztatott, hogy bár a hivatali visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja Gyurcsány Ferenc vonatkozásában fennállt, ugyanakkor az újabb tanúkihallgatások és a párhuzamosan folyó polgári per eredményére figyelemmel nem lehetett egyértelműen bizonyítani a volt miniszterelnök szerepét a cseréről hozott döntésben, mint ahogy az eljárásának a célját sem.

Július 24-én a Népszava azt írta, Gyurcsány Ferenc arra készül, hogy panasszal él a Központi Nyomozó Főügyészség határozatával szemben. Zamecsnik Péter, Gyurcsány Ferenc ügyvédje a lapnak azt mondta, hogy még nem kapták kézhez az ügyészségi határozatot, de várhatóan panasszal élnek, hogy az ügyészség bűncselekmény hiánya miatt, és ne bizonyítottság hiányára hivatkozva szüntesse meg a Gyurcsány elleni eljárást.