Még idén véget érhet a nyomozás a 2006-os rendőri túlkapások ügyében

2012.07.26. 07:46

Újra több hónappal meghosszabbította a nyomozás határidejét a Legfőbb Ügyészség kiemelt és katonai ügyek főosztálya a 2006-os rendőri túlkapások ügyében – tájékoztatta a Magyar Hírlapot Balogh Zoltán, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szóvivője. Balogh szerint azonban várhatóan az idén befejeződnek a 2010 novemberében indult nyomozások – írta meg a Magyar Hírlap.

A lap beszámolt arról, hogy az eljárás több szálon fut: elöljárói intézkedés, valamint gondoskodás elmulasztásának bűntette és egyéb bűncselekmények miatt. A gyanúsítottak között közrendőrök mellett több egykori és aktív rendőri vezető is található: Bene László volt országos rendőrfőkapitány és Gergényi Péter volt budapesti főkapitány mellett Majoros Zoltán nyugalmazott ezredes illetve Mittó Gábor, a Budapesti Rendőr-főkapitányság alezredese is.

A Magyar Hírlap információi szerint tavasszal még hét olyan rendőr volt, aki annak ellenére tagja maradt az állománynak, hogy a bíróság a 2006-os rendőri túlkapások miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Legtöbbjüket bántalmazás hivatalos eljárásban bűntette miatt ítélték el, azonban volt olyan is, akit súlyos testi sértés vagy bűnpártolás miatt is. Közülük néhányan a készenléti egységnél teljesítettek szolgálatot.

Rajtuk kívül több ember ellen most is zajlik bírósági eljárás, őket súlyos testi sértéssel, közokirat-hamisítással és hamis tanúzással vádolják. A rendőrség a büntetőeljárásokkal párhuzamosan 47 fegyelmi eljárást indított korábban, de végül csak pár esetben marasztalta el az érintetteket.

Az Index korábban cikksorozatban foglalkozott azokkal a 2006. őszi tüntetések és zavargások alatt történt rendőri túlkapásokkal, amelyek miatt bírósági eljárás is indult.