Ősztől működik az új betegjogi központ

2012.07.26. 17:40
Szeptembertől megkezdheti működését az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) – közölte az egészségügyi államtitkárság.

A kormány szerdán döntött az új, önálló központi hivatal, az OBDK létrehozásáról, amely amellett hogy a Semmelweis Tervben meghatározottak szerint ellátja a betegek jogainak hatékony védelmét, az ellátotti és gyermeki jogok védelméért is felel majd. Ezen feladatait a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivataltól (NRSZH) veszi át, az azt ellátó munkatársakkal együtt.

Az OBDK budapesti székhellyel és az országos hálózatban dolgozó, az NRSZH-tól átvett munkavállalók helyi képviseletével áll fel. Működését a központi költségvetésből – jelenleg az NRSZH költségvetéséből és az Új Széchenyi Terv Betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi képviselői hálózat és civil jogvédő munka fejlesztése elnevezésű kiemelt projekt keretösszegéből – finanszírozzák.

A jövőben a központ kezeli a jogutód nélkül korábban megszűnt egészségügyi intézményeknél keletkezett egészségügyi dokumentációt, nyilvántartást vezet róla, folyamatosan őrzi és archiválja, valamint biztosítja a beteg számára az iratbetekintés jogát.

Hatósági feladatai jogkörében az OBDK vezeti a betegjogi, ellátottjogi, gyermekjogi képviselők nyilvántartását, valamint ellenőrzi az egészségügyi szolgáltatások hozzáférhetőségét, az ellátásszervezéssel, beutalási renddel, betegtájékoztatással kapcsolatos szabályok érvényesülését.