Jávor felállhat a frakcióvezetői székből

2012.07.27. 10:15

Az augusztusi tisztújítást követően lehet, hogy Jávor Benedek nem marad az LMP frakcióvezetője. Erről maga Jávor számolt be a Népszabadságnak: mint mondta, végig kell gondolnia, hogy személyes céljaival hogyan egyeztethető össze a feladat. Külső ok ugyanakkor szerinte nincs a váltásra, mert a frakció és a párt egyre sikeresebb.

Jávor szerint szükségtelen bocsánatot kérniük Gyurcsány Ferenctől, mert bár az ügyészség megszüntette a nyomozást, a volt miniszterelnök politikai felelőssége továbbra is fennáll az ügyben. Mint mondta, a mostani ciklus korrupciógyanús ügyeiben akkor tesznek majd feljelentést, ha azok biztosan nem véreznek el a rendőrségi vagy ügyészségi szakaszban, de "már látják a rést a pajzson".

Jávor szerint ígérete ellenére a Fidesz nem leszámolt a mutyivilággal, hanem intézményesítette és ipari méretűvé fejlesztette a korrupciót. Ezért "az Orbán-kormánynak és ennek a Fidesznek" nem szabad hatalomban maradnia.

Az LMP Jávor szerint felhagy a láncolós akciókkal, mert az eszköz veszített a frissességéből. Vannak viszont más látványos eszközök a tarsolyukban.

Jávor úgy látja, vannak az MSZP-ben változásra utaló jelek, megjelentek új szereplők, akik már nem kötődnek a 2010 előtti időkhöz és az akkori  korrupt viszonyokhoz. Ezek a változások szerinte pozitívan befolyásolhatják a két párt viszonyát, ám kérdéses, hogy milyen mélységűek lesznek, mert aggasztó, az MSZP és a Fidesz mögötti oligarchakörök összeérésére utaló jelek is vannak.