Orbán: Jön a választási feliratkozás

2012.07.27. 09:24

A Magyar Nemzet mai számában megjelenteket megerősítve a Kossuth rádiónak adott péntek reggeli interjújában a kormányfő bejelentette, hogy a választási eljárásról szóló, ősszel megalkotandó törvényben rögzítik a feliratkozást. Eszerint a parlamenti választáson csak az előzetesen feliratkozottak vehetnek majd részt. A feliratkozásra hosszú idő áll majd rendelkezésre.

Orbán Viktor elmondta, a külföldön élő választók levélben is szavazhatnak majd, ha nem akarnak bemenni a konzulátusra. Eddig az állam állította össze a választók névjegyzékét, most ezt megfordítják. Aki feliratkozott, az a jelöltállítás megkezdésétől kezdve minden papírt, információt megkap. Aki nem akar részt venni, kimarad - mondta a miniszterelnök, aki szerint csak arról van még vita, hogy a feliratkozók számára kötelezővé tegyék-e a részvételt a választáson.

A kormányfő megvédte a patikusok számára létrehozott, kedvezményes kamatozású állami hitel rendszerét, fontosnak nevezve e hagyományos a szakma megmentését az általa gyógyszerkereskedőnek nevezett patikaláncokkal szemben. Orbán azt is elmondta, hogy 2014-től a jobb kihasználás és ésszerűbb működés érdekében teljesen átalakul az uniós fejlesztési támogatások pályázati rendszere.

Orbán nem vetette fel a jegybank megadóztatásának kérdését a volt jegybankelnökökkel folytatott konzultáción, mert "holló a hollónak nem vájja ki a szemét", és ez olyan lett volna, mintha a farkast megkérnék, hogy holnaptól füvet egyen. Természetesnek nevezte Demján Sándor csütörtöki kritikáját, mert a bírálat szerinte azt jelenti, hogy az emberek nem vesztették el a realitásérzéküket.
"Nincs szükségem arrra, hogy elmondják, milyen jól mennek a dolgok." Orbán szerint inkább mondják el,  hogy 60 százalékban teljesültek a kormány vállalásai, mert ez lehetőséget ad arra, hogy megbeszéljék, mit mit lehet még tenni a ciklus második felében.

A miniszterelnök tagadta, hogy gazdasági irányváltásra lenne szükség, szerinte az irányokat amúgy sem a kormány, hanem az emberek, együtt állították be. Az IMF-fel folytatott tárgyalás, mint mondta, nem érzelmi alapú, és természetesnek nevezte, hogy a szervezet helyteleníti a bankadót, a válságadókat, a nyugdíjrendszer átalakítását, hiszen az IMF szerint a bankok megerősítése vezet a gazdaság stabilizálásához. A kormány azonban "nem a pénzért, hanem az emberekért felelős". Orbán szerint ugyanakkor a várakozásokhoz képest a tennivalókban a vártnál sokkal nagyobb az egyetértés a tárgyaló felek között.

Az interjú egy pontján Orbán a 2010 előtti kormánypártokat lekommunistázta, majd rögtön kijavította magát. A miniszterelnök ismét hangsúlyozta, hogy a banki tranzakciós adó a munkahelyvédelmi akcióterv fedezete, márpedig a munkahelyeket a kormány bármi áron megvédi, miként azt a napokban lefolytatott konzultáción a partnerek is kérték.

A kormányfő pénteken Tusványosra utazik, majd szabadságra megy. Matolcsy Györggyel abban állapodtak meg, hogy a nyár elején ő, a második felében pedig a miniszterelnök pihenhet, mivel az európai gazdasági helyzet miatt egyszerre nem tanácsos távol lenniük.