Szegedi Csanád lemond jobbikos tisztségeiről

2012.07.27. 17:05 Módosítva: 2012.07.27. 17:34
Pénteki hatállyal lemond minden, a Jobbikban betöltött funkciójáról Szegedi Csanád, és a jövőben kizárólag európai parlamenti képviselőként folytatja a munkáját.
IV0C2978
Fotó: Nagy Attila

Szegedi Csanád közleményében úgy fogalmaz: "megannyi, személyem és rajtam keresztül a Jobbik ellen elkövetett rágalomhadjárat arra késztet, hogy meghozzam életem egyik talán legnehezebb döntését".

Szegedi Csanád így lemond a szerencsi alapszervezet vezetéséről, a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöki pozíciójáról, az ezzel járó országos választmányi küldöttségről, és mindennemű belpolitikai tevékenységtől visszavonul.

Az ellenzéki politikus az MTI-nek telefonon úgy nyilatkozott: lemondását követően már nem vesz részt a Jobbik országos elnökségének hétfői ülésén, amelyre az elmúlt napok fejleményei miatt beidézték. Szegedi Csanád arról nem kívánt nyilatkozni, hogy a döntés meghozatala előtt egyeztetett-e Vona Gábor pártelnökkel vagy az elnökség más tagjaival.

Az ügy előzménye, hogy Novák Előd Jobbik-alelnök keddi Facebook-bejegyzésében lemondásra szólította fel Szegedi Csanádot, amiért korábbi állításával ellentétben feltehetően már korábban is tudott zsidó származásáról.

Szegedi júniusban ismerte el, hogy anyai ágon zsidó felmenői vannak, de azt állította, erről 2011 decemberéig nem tudott. Nemrég azonban egy hungarista oldal publikált egy felvételt – melyet a szélsőjobboldali csoportokat figyelő Athéna intézet és a Kettős Mérce blog is átvett –, amely szerint 2010-ben Szegedi "európai forrásokból származó előnyöket" ígér Ambrus Zoltánnak cserébe azért, hogy ne hozza nyilvánosságra a zsidó rokonokról szóló információkat.

Szegedi Csanád szerdán úgy reagált: 2010 őszén kétszer találkozott Ambrus Zoltánnal, és elismerte, hogy a kiszivárgott felvétel az első találkozón készülhetett. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Ambrusnak a származásával kapcsolatos kijelentéseit nem vette komolyan. Szegedi Csanád hozzátette: az uniós források és a zsidó származásának témája egyáltalán nem biztos, hogy abban a sorrendben és olyan közelségben hangzott el, mint ahogy az a kiszivárgott felvételen hallatszik, ezért a felvételt vágottnak, manipulatívnak tartja.