Újraindult a Liszt Ferenc repülőtér forgalma

MTI/Index
2012.07.29. 20:35

Óriási erejű vihar és hatalmas eső zúdult szinte egyik pillanatról a másikra Vácra vasárnap este, telibe találva a Váci Világi Vigalom záró napja szabadtéri rendezvényeinek résztvevőit - erősítette meg az MTI információját a helyi önkormányzat egyik képviselője.

Kiss Zsolt (MSZP), aki ott volt a vihar kitörésének idején, elmondta: csak könnyebb sérültek vannak, inkább a tömeghisztéria és az emberek menekítése okoz gondot. Többen a háromnapos vigalom alkalmából felállított sátrakba menekültek, ám amikor azok recsegni-ropogni kezdtek, azokat szinte mindenki pánikszerűen elhagyta.


A hajóállomás környékén hatalmas víz hömpölyög, gyalogosan is gondot okoz a közlekedés.
Az áramszolgáltatás is szünetel, ami tovább nehezíti a mentést, melyben a tűzoltók és a mentők is részt vesznek - mondta a képviselő.

Egy órára a Liszt Ferenc repülőteret is lezárták

Már este fél nyolc előtt is több zivatarrendszer kavargott igen közel a fővároshoz, az egyik - ráadásul a legerősebb reflektivitású – forgó mozgást mutatott az Időkép.hu radarjain. A lecsapó vihar nagy mennyiségű csapadékot és erős széllökéseket hozott.

Ismét fogad és indít járatokat a budapesti Liszt Ferenc-repülőtér, miután a heves vihar miatt mintegy fél órára le kellett zárni a repülőtér kifutópályáit vasárnap este. A flightradar24.com élő radarképe alapján nem sokkal este 8 óra után négy gép várt leszállásra Budapesten, a Ryanair és a Brussels Airlines brüsszeli, az Alitalia római, valamint a LOT varsói járata. A légiirányító azt közölte a gépek pilótáival, hogy várhatóan fél kilenckor nyitják meg újra a repülőteret.

DMOHA20120729001
Fotó: Mohai Balázs / MTI

A Ryanair brüsszeli járata fél 9 után landolt, és nem sokkal később az Alitalia római járata is megérkezett. A LOT varsói járatának pilótája úgy döntött, hogy Bécsben száll le, a Brussels Airlines és a Finnair pilótái még várakoznak a légtérben. Időközben az Aeroflot moszkvai, a WizzAir római és a Swiss zürichi járata is felszállt, félórás késéssel.

Országszerte komoly viharok

Az Időkép.hu olvasói által feltöltött képek és jelentések alapján nemcsak a fővárosban tombol az ítéletidő: Siófokon hatalmas faágakat szaggatott le a vihar, tordason féltenyérnyi jégdarabok hullottak, de sötét fellegek tornyosultak a Velencei-tó felett is.

Móron az Időkép.hu egyik felhasználójának mérése szerint az elmúlt egy napban 82 milliméter, azaz négyzetméterenként 82 liter eső zúdult a városra.

Percrol-percre-img5569.jpg-2012-07-29-20-10-37
Fotó: idokep.hu

Vasárnap délután villámcsapás miatt újra kellett éleszteni két 20 év körüli fiatalembert a Győr-Moson-Sopron megyei Agyagosszergényben - tájékoztatta az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-t.

Győrfi Pál elmondta: a fiatalok a zuhogó esőben fociztak, amikor a pálya közepére lecsapott egy villám. Az Országos Mentőszolgálat egységei Kapuvárról, Sopronból és Csornáról mentek a helyszínre. A két újraélesztett játékost a soproni kórház intenzív osztályára szállították. Rajtuk kívül további 18 embert – 17 játékost és egy fának támaszkodó nézőt – ért a villámcsapás, de ők nincsenek életveszélyes állapotban. Többnyire fejfájásra, zsibbadásra panaszkodtak, a mentők a soproni és a szombathelyi kórházakba viszik őket megfigyelésre.

radar
Fotó: idokep.hu

A Twitteren terjedő információk szerint Pomáznál fa dőlt a HÉV-sínre.

Legalább húsz családi háznak a tetejét verte szét, redőnyöket, ablakokat is betört, valamint autókat rongált meg a vasárnap kora esti jégeső Zalaszentgróton. Az önkormányzat, vállalkozók és a lakosok a tűzoltók segítségével ideiglenesen lefóliázzák a házakat.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az MTI érdeklődésére közölte: Zalaszentgróton legalább húsz családi háznak a tetejét verte szét a jég. Fákat döntött ki és villanyvezetékeket is letépett a viharos szél.

A családi házak ideiglenes helyreállítása miatt nemcsak a helyi, hanem a zalaegerszegi és a keszthelyi tűzoltók is a helyszínre vonultak. Éjszakáig további bejelentésekre is számítanak.

Miskolcra és környékére orkánerejű széllel csapott le a vihar, a tűzoltókat főleg fakidőlések miatt riasztották eddig. A megyében elsősorban Miskolcon okozott és okoz gondot a heves esőzéssel kísért vihar.

Rinyu Zsuzsanna, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta: a csatornák nehezen tudják elnyelni a hirtelen lezúdult nagy mennyiségű vizet, Miskolc perecesi városrészében pedig a patak vize emelkedett meg jelentősen.

Nemcsak nálunk esik

Egy viharban letört ág egy embert agyonütött, és tizenkettőt megsebesített szombaton az alsó-ausztriai Pöchlarnban.

A szerencsétlenség egy középkori témájú fesztiválon, egy parkban történt. Az ág a szervezők által felállított sátrakra zuhant, a bennük rekedt embereket a tűzoltóknak motoros fűrészekkel sikerült csak kiszabadítaniuk.